Руски наблюдатели ще летят 5 дни над България

руски

Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над България тази седмица в рамките на договора „Открито небе“. Това ще се случи от 19 до 23 май.

Руски самолет за наблюдение Ан-30Б ще излети на 19-и от Летище Бургас, за да направи обиколката, заяви пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, цитиран от БТА. Максималната далечина на полета ще бъде 660 км.

„Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаемата страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора“, добави Рижков.

Полетът се изпълнява „с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие“.

В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение АН-30.

Договорът „Открито небе“ е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. Основните задачи на „Открито небе“ са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене