Бизнесът в неврокопско протестира! 4000 лева „борса“ за месец – два работа в Испания! Връщаш се и подкрепяш сивата икономика! Държавата умира!

Едно напълно некадърно недоглеждане в закона, върши страхотни поразии в ущърб на едрия, средния и малкия бизнес в страната. Открояващо промените с крещящи недостатъци в Кодекса на труда на България , съобразени с Европейските правила и норми, ощетяват главоломно бюджета на държавата но и убиват на практика законният бизнес. Това становище даде пред Топ Преса гърменският бизнесмен Рифат Ходжа, който иска да вземе отношение по скандален казус повдигнат от друг бизнесмен пред Топ Преса миналата седмица.

Преди дни бизнесменът Веселин Камбуров изрази мнение за изтичането на човешкият ресурс от региона, давайки пример, как десетки дори стотици хора от неврокопския край ежедневно заминават да берат череши в Испания и тук на практика глада за кадри се засилва. Колегата му от Гърмен – Рифат Ходжа, пък извади по потресаващата част на тази тенденция. „ Осъзнавате ли че много хора от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча всеки ден пътуват за Испания или друга държава за месец или два сезонна работа.

Изкарват някакви пари прибират се в България и се записват в Бюрото по труда за трудово обезщетение. Щом са работили в чужбина, за своите месец два работа там имат право на доста добро обезщетение. За шест месеца някои от тези хора стиган до 4000 лева на месец. Това нормално ли е според Вас!? Ако приемем, че за един сезон от нашия край ще заминат на такава работа около 20 000 души, то от бюджета на държавата ще трябва да им се отдели 80 000 000 лева за обезщетения, щото са останали без работа в чужбина, която така или иначе е сезонна. Къде е логиката? Нещо повече, като се върнат в района, въпросните „безработни“ доволни че ще вземат по близо 4000 лева на месец за това, че са брали череши в Испания, приемат да работят за цехове и фирми „под масата“ .

Тоест незаконно. Така доста работодатели печелят от сивата икономика доста пари. В шивашкият бизнес например, тези които си позволяват да работят в сивата икономика, дават по ниски разценки на труда и работата си, като цяло за разлика от законните. Така се убива законният бизнес и на практика, всички страдаме от това – и бизнес и държава. Защо? Къде е логиката?“ пита чрез топ преса предприемачът Рифат Ходжа, който наистина повдига доста сериозна тема за анализ и реформа. Време е наистина тези неща да бъдат регулирани, ако искаме да живеем и работим в нормална държава.

Топ Преса се заема да нищи темата, да кани експерти за коментар, политици, бизнесмени и работещи с цел да се намери общо решение на проблема в интерес на всички.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене