Хиляди съгледвачи на евроизборите

избори

Поне три пъти повече наблюдатели ще следят за нарушения на изборите за евродепутати у нас през т.г. Към 17 май в Централната избирателна комисия (ЦИК) са регистрирани 16 333 души, като се очаква броят им да продължава да расте до 25 май. Евровотът през 2009 г. бе проследен от малко над 5500 души, пише „Труд“.

До момента около 25 организации са регистрирали наблюдатели. Според новия Изборен кодекс всяка една от тях може да има по двама души в секция, но само един от тях има право да влезе в изборното помещение. Експерти прогнозират, че при голям интерес в една секция могат да се струпат представители на всички регистрирани организации.

Освен това всичките 21 формации, които имат листи с кандидати за Страсбург, имат право да изпратят по един свой застъпник. Така не е изключено броят на жалбите рязко да се повиши. Според новото законодателство хората, които ще следят за манипулации, имат по-големи правомощия. За първи път те ще могат да присъстват на всички фази в изборния процес. Най-голямо струпване на наблюдатели се очаква при преброяването на бюлетините.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене