Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily

България в клуба на изостаналите

България е на 28 място от общо 35 страни в Европа в класацията „Индекс на настигането“ на институт „Отворено общество“. Изследването сравнява 28 членки на ЕС и кандидатките за общността – Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 икономически, социални и политически индикатора. България влиза в една и съща група в общата оценка заедно с Албания, Черна гора, Румъния и най-засегнатата от кризата държава – Гърция.

“Сега”

Държавата ще плаща само за лекарства с отстъпка

Здравната каса няма да плаща на болниците онколекарствата, за които не са договорени отстъпки с производителите им. При лекарствата за домашно лечение задължително ще се изискват отстъпки за иновативните терапии, които са най-модерните, но и най-скъпите. Това предвиждат промени в Закона за здравето, приети от правителството и внесени в парламента.

Швейцарците отказаха минимална заплата от 3300 евро

Швейцарците не одобряват идеята за въвеждането на минимална месечна работна заплата от 3300 евро. Това показаха вчера предварителните резултати от проведения референдум, обявиха от местния социологически институт GSF, цитиран от агенциите. Само 30% от гласувалите са подкрепили искането на Обединението на швейцарските профсъюзи за почасово заплащане от не по-малко от 18 eвро.

“Стандарт”

2000 лева за викач на морето

От 500 до 2000 лева могат да си докарат ловци на клиенти край плажа. По морските курорти има глад за викачи пред заведенията. Те трябва да убедят туристите да посетят кръчмите. „Търсят се комуникативни, забавни, приветливи и говорещи най-различни езици мъже“, гласят офертите по сайтове. Голям шанс имат тъмнокожи студенти, които се смятат за по-атрактивни. Симпатични девойки пък се търсят за хостеси в по-елитните заведения.

Швейцарците не искат 3300 евро заплата

Швейцарците отхвърлиха вчера на референдум въвеждането на минимална заплата от 4000 швейц. фр. (3300 евро) бруто и 22 швейц. фр. (18 евро) на час. Те обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, коментират анализатори. Само 23% според първоначалните резултати са подкрепили идеята.

“Монитор”

Бандитски палати стават детски лагери

Бандитски палати, които са били отнети в полза на държавата, могат да се превърнат в детски лагери или домове за стари хора. Тази идея вече се разисква на Междуведомствения съвет, който управлява конфискуваното гангстерско имане, след като стане собственост на държавата. Причината е, че доста често никой не желае да купи конфискуваните мафиотски имения.

Референдум за основното образование

Всички учители и родители ще могат да гласуват и да дават предложения кога да завършват децата основно образование. Допитването ще бъде онлайн. Учителите ще могат да излагат мненията си чрез анкети, а родителите ще представят своите идеи чрез онлайн дискусионен форум, който ще бъде пуснат към сайта на образователното министерство. Това съобщи за „Монитор” просветният министър проф. Анелия Клисарова.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене