Изключителна активност на пиринските депутати в НС

 Тома ХАРИЗАНОВ

В последните дни преди поредната си дълга парла­ментарна ваканция, която ще свърши чак на 18 април, пиринските депутати де­монстрираха изключителна активност и затрупаха каби­нета с остри парламентарни въпроси и питания.

При доста скромна актив­ност от началото на манда­та им през 2015 г., когато за близо 2 години пиринските депутати поискаха отговор по не повече от двайсетина болни за избирателите теми, сега в навечерието на ве­ликденската си почивка те са задали общо 10 актуални въпроса, адресирани до 7 министри.

Най-активен е сандански­ят депутат от ПГ „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов, който е нарушил великден­ския комфорт на 4-ма члено­ве на кабинета.

От министъра на регио­налното развитие и благоу­стройството Николай Нан­ков санданският депутат е поискал спешен отговор на въпроса ще направи ли ми­нистерството нещо конкрет­но за по-бързото изграж­дане на прословутия ГКПП – Клепало между България и Македония, както и в какви срокове ще е готова инфра­структурата към бъдещия пункт, който от македонска страна отдавна е завършен.

По 2 от въпросите на Стоя­нов, зададени на 29 март, министрите на земеделието и здравеопазването дори вече успяха да отговорят. Румен Порожанов се изка­за по темата за разпреде­ляне директните плащания от европейските фондове и националните доплащания сред земеделските произво­дители от Пиринско.

Тъй като за тази година регистрацията на земедел­ските производители за подпомагане с директни плащания продължава до 15 май, министърът е предос­тавил на Стоянов справката за 2017 г., според която по схемата за единно плащане на площ са изплатени 8 212 723 лв. на 3073 земеделски стопани от Благоевградска област, по схемите за живот­ни в сметки­те на 1711 земеделски стопани са постъпили 6 366 217 лв., преходната национал­на помощ за животни, финансира­ни със сред­ства от на­ционалния бюджет, възлиза на 5 440 023 лв., платени на 1073 стопани, отделно 588 зеленчукопроизводители са получили 3 330 141 лв. ди­ректни плащания, а 302-ма земеделци са подпомогнали овощните си градини с 1 542 206 лв.

И министър Кирил Анани­ев е залял депутата с цифри в резултат на питането му за откритите лечебни басейни за деца и възрастни, които от 10 години санданският филиал на „Специализирани болници по рехабилитазия – Национален комплекс“ ЕАД се надява да построи. Като мотив за необходимостта от тях Атанас Стоянов е из­тъкнал факта, че базата във филиала е добра, има 180 легла и през тях минават 6000 души годишно, но ба­сейните са му крайно необ­ходими заради все по-голе­мия наплив от пациенти със заболявания на опорно-дви­гателния апарат и перифер­ната нервна систевма.

Според министър Ананиев шансове басейните да бъдат построени с пари на минис­терството обаче са малки, несигурни и без всякаква яснота кога може това да стане. Причината е известна – липса на пари.

През 2016-2018 г. държав­ното дружество поискало от здравното министерство за капиталови субсидии 9 562 412 лв., част от които бил и проектът за откритите ба­сейни за лечебна подводна гимнастика във филиала в Сандански на стойност 733 717 лв., но миналата година министерството успяло да даде само 562 000 лв. за ре­монти на филиалите в Банкя и Хисар.

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене