Парцелиране на държавата и Ники да пътува: Лъснаха опорките в меморандума на ПП-ДБ

С документа се забраняват плаващите мнозинства, а ако Борисов го подпише Денков 100% ще стане външен министър

Скандален документ във вид на Меморандум предлагат лидерите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) на некоалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС

В разпространения във вторник вечерта текст е записано, че всички назначения на регулаторите ще стават, съгласувано единствено между двете политически формации, което означава фактическо разделение на държавата. От този процес са изключени както ДПС, така и представителите на опозицията, които са част от парламентарното управление на  страната, уточнява „Епицентър.бг“.

Основният фокус на ПП-ДБ е насочен към овладяване на регулаторите.

„Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество трябва да е сигурно, че това са най-правилните кадри, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно“, посочи снощи Петков, представяйки пред медиите документа. Съпредседателят на ПП, носителят на нов морал и на промяна в политиката изобщо не допуска, че за регулаторите могат да бъдат предлагани кадри и от другите парламентарно-представени политически сили.

А  пък, „ако има кандидат на ДПС, който иска да се предложи през всички проверки – интегритет, антикорупция, и мине всичките проверки и ГЕРБ реши да го предложи, то това ще се води отговорност на ГЕРБ“, е позицията на Петков.

Това на практика означава, че дори и ДПС, което подкрепяше всички евроатлантически решения на сглобката, е лишено от възможността самостоятелно да издига свои кадри за регулаторите.

Такава публична и унизителна проява на дискриминация спрямо ДПС никога и никой не е предприемал в българската политика досега.

С документа, публикуван след заседание на ръководствата на ПП и ДБ и оповестен от Кирил Петков, се забраняват плаващите мнозинства, което означава, че ГЕРБ и ПП трябва да се подкрепят, дори и тогава, когато едната от формациите не приема законодателен акт на другата.

Най-скандалното е, че, ако Борисов подпише Меморандума, то той се задължава със следния текст: „След 6 март 2024, Мария Габриел заема позицията на министър-председател, а Николай Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи“. Това означава, че Борисов сам ще си сложи въжето като политически лидер на ГЕРБ… Е, допускаме, че едва ли ще го стори!

„Ако не се споразумеем по ключови неща, за които нашите реформи са основополагащи, за да има смисъл това управление, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1„, пише още в Меморандума.

Едва ли този текст ще впечатли ГЕРБ, които много отдавна заявиха, че няма да се подчинят на „Ники, който трябва да пътува„.

Рано тази сутрин пред заседанието на парламента Борисов ще разговаря с Мария Габриел за европейския отзвук на този Меморандум, който фактически разпачертосва държавата.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене