Спешни медици спряха влак, за да спасят ухапана от змия медицинска сестра

Медици от спешното в Кюстендил спряха влак за София, за да окажат първа помощ на медицинска сестра от столицата, ухапана от змия. Евелина била с приятели край живописния Скакавишки водопад.  Изведнъж усетила силна болка в дясната ръка, както си почивала на поляната. Всичко било ненадейно, жената само видяла опашката на змията да се скрива в храстите. Заедно с приятелка се качили на влака от  село Полска Скакавица. Същевременно сигнализирали и до Спешен център. Връзката обаче била лоша.

„Разбрахме единствено в кой район се намира пострадалата и че се е качила на влака. Дотам нямаше как да достигне линейка, единствената ни връзка беше жп линията. Поради тази причина ние отидохме до Каменната кариера, където се наложи да спрем влака и да поемем пострадалата“, обясни медик, помогнал на пациентката. В дългогодишната му практика това е и първият подобен случай, с който се сблъсква.

„Сами разбирате, че в тази ситуация нямаше как да не спрем влака. Там нямаше спирка, но започнахме да махаме и машинистът спря, все пак жената можеше да загуби живота си“, допълват от екипа.

Веднага след поемането й от спешните медици на жената са направени реанимационни действия, поставен й е и противозмийски серум. По-късно е транспортирана до токсикология на столичната клиника „Пирогов“.

Само ден след случилото се заваляха и благодарности от страна на близките на медицинската сестра към екипа, спасил живота й. „Изразяваме своята благодарност към д-р Чепенков и медицинската сестра Ташова, които оказаха първа помощ на пострадала в планината наша колежка и приятелка. Респект към всички вас!!!“, написаха в социалните мрежи кюстендилки, участвали в излета.

Това е първи случай на ухапване от змия през тази година в региона. Със затоплянето на времето се очаква активизиране на влечугите, коментираха медици от Спешен център, които апелират за по-голяма предпазливост от страна на хората, когато са сред природата.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене