Ново ръководство на ТД „Момини двори“

 Юлия БАЙМАКОВА

 В делови и конструктивен тон премина Общото отчет­но – изборно събрание на Туристическо дружество „Момини двори“ – град Гоце Делчев. Делегатите изслуша­ха отчетния доклад за дей­ността на Дружеството през миналата година и анализа на Управителния съвет за периода 2013 – 2017 година. Докладчикът – досегашният председател на УС Ангел Ба­шов, се спря на спортно-ту­ристическата, стопанската и финансовата дейност на отделните клубове. Той под­черта, че нашето дружество е едно от добрите в страната и е за пример. То няма задъл­жения, всички данъци и так­си към държавата са изпла­тени, и се развива успешно, като изпълнява програмата на Общината за социален туризъм – все повече хора на различна възраст и с раз­лични възможности да се включват в походи и екскур­зии, за да укрепват своето здраве и да обогатяват впе­чатленията си от природата и от историческите забележи­телности. Според докладчи­ка, похвална е дейността не само на Клуба по пешеходен туризъм, но и тази на Клуба за екстремни спортове „При­леп“, Клуба на туристите ве­терани и Певческия хор при Дружеството. Успешно се развива и организираният ученически туризъм. Броят на учениците – членове на Дружеството, е 33 – ма, като тенденцията е той да се уве­личава.

 В доклада на Контролната комисия с председател г-жа Антоанета Пенкова бе под­чертано, че бюджетът е из­пълнен 94,5%. Направен е ре­монт със собствени сили, без наемане на външни фирми. Контролната комисия дава добра оценка на Управител­ния съвет.

 По време на разисквания­та делегатите направиха ра­ционални предложения. Д-р Мегданов предложи члено­вете на Дружеството по два дни годишно да участват в бригади за подобряване на базата и почистване на ра­йона около хижите, както и за поддържане на туристиче­ските пътеки до село Тешово, покрай Лясковския връх и т.н. Беше приета и идеята да се възстанови пътеката от площад „Македония“, покрай воденицата до водопада, като и се придаде вид на съ­временна екопътека – с пей­ки и беседки.

 Делегатите на събрание­то единодушно гласуваха всички отчетни материали и приеха бюджета за 2018 го­дина. Те одобриха насоките и програмата за развитие на Дружеството през периода 2018 – 2022 година, сред които най-важно е засилва­нето на природозащитната дейност, подпомагането на ученическия туризъм, като се привличат все повече ученици в Дружеството, ма­совизирането на походите и екскурзиите в страната и чужбина. Специално внима­ние беше обърнато на необ­ходимостта от обучение в учебен център „Мальовица“ за подготовка на нови пла­нински водачи в Дружество­то и учители – инструктори в училищата. Нужно е също да продължи дейността на Клуба за екстремни спор­тове „Прилеп“ за проучване на пещери, все повече да се развиват парапланеризмът и колотуризмът. Трябва да продължи реконструкцията на туристическата база. През 2022 година тържествено да се чества 100 – годишнината на Дружеството.

 Събранието продължи с изслушване на проектопла­новете на отделните клубове. Важна точка от дневния ред на събранието беше изборът на нов председател и нов Управителен съвет на Турис­тическото дружество. Без възражения за председател беше избран Димитър Бал­таджиев, а за членове – Ма­риана Устаилиева, Ангел Ба­шов, Георги Мегданов, Мария Икономова, Роза Бацалова, Димитър Агов, Богдан Ци­паров и Славей Кокошаров. Обнови се ръководството и на Клуба по пешеходен ту­ризъм. За председател беше избран Богдан Ципаров, а за членове – Зоя Пулева, Катя Шарланджиева, Георги Ципа­ров и Васил Велев. Предсе­дател на Контролната коми­сия и през новия 5-годишен период ще бъде г-жа Антоа­нета Пенкова.

Вестник „Градът“

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search