Днес посрещнахме най-студената януарска сутрин

Днес беше най-студената сутрин за месец януари. Температурите през нощта и в ранните часове във вторник бяха между минус 5 и минус 15 градуса в различните точки на страната.

Особено студено е в котловините на Западна България, Предбалкана и западните подбалкански котловини.

По тези места любителски метеостанции измериха до минус 17, минус 18 градуса. От автоматичните станции на НИМХ в Троян в 5.00 сутринта беше минус 17,1 градуса, а в Ботевград минус 17,4 градуса.

През деня облачността ще е променлива над Западна и Централна България по-често намаляваща до слънчево. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, в крайните източни райони временно силен, от север. Максималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, в София минус 3, сочи справка в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието

облачността променлива, по-често значителна. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 0°-2°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините

облачността ще е променлива, над масивите в западната половина на страната намаляваща по-често до слънчево. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, по високите и открити части до силен, от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 14°.

В сряда

сутринта отново ще е студено с температури в някои западни райони до минус 8 – минус 9 градуса. Облачността ще се увеличи, но само на изолирани места ще превали слаб сняг. Ще започне затопляне с дневни температури между 0 и 5-6 градуса.

В четвъртък и петък

затоплянето ще продължи, като в петък в топлата част на деня температурите в някои райони ще достигнат 9-10 градуса. Около планините ще се образуват облаци в четвъртък, но валежите ще са оскъдни.

През почивните дни

облачността ще е динамична с чести разкъсвания. Слаб сняг ще прехвърча в някои райони в планините и около тях. Дневните температури ще се движат с леки колебания между 3 и 8 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене