Неврокопчани не сменят Попови ливади, дори и за Париж

Лена ИВАНОВА

Стотици жители на Гоце Делчев вече са и селяни, но нямат нищо про­тив, защото от­давна това бе тя­хно желание. Над 400 вили и къщи на неврокопча­ни от 4 дни не са в курортната местност Попови ливади, а в село със същото име. Правителство­то в сряда даде зелена светли­на курортът да стане населено място. Новото селище ще запа­зи своя курортен характер. Об­щината пък ще има възможност да го развива с включването му за финанси­ране по различ­ни европейски и национални програми през новия про­грамен период 2014-2020 година. Досега това няма­ше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина.

Новината бе посрещната радушно не само от близо шестдесетте постоянно жи­веещи тук жители, но и от стотиците, които идват все­ки уикенд и през ваканцията в крайградските си къщи. Те вярват, че ще се изгради не­обходимата инфраструктура и ще се облагороди районът, в който живеят.

„На това място се чувствам прекрасно. То е само на 12 километра от Гоце Делчев, шосето е отлично, поддържа се постоянно от общината и в рамките на 15 минути съм тук. Климатът е уникален, не е случайно, че отдавна тук идват болни хора, да се лекуват. Този своеобразен парк е отличен за живеене и почивка”, казва д-р Васил Даракчиев. Той винаги е на Попови ливади, когато на­мери свободно време, за да отдъхва, да се наслади на тишината, спокойствието и красивата природа.

Не е тайна за никого, че новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи да се кул­тивират, да се осъвременят екопътеките. „Общината се грижи много за чистотата и хигиената в района, но има още какво да се желае по отношение на урбанизация­та. Имаме питейна вода, но нямаме водомери. Харчим живителната течност, а не плащаме. Често се разхища­ва водата, а знаем, че сме длъжни да я пестим. Иска­ме да ни монтират от ВиК водомери, за да си плаща­ме. Общественият интерес в случая е по-важен от лич­ния. Щом ползваме дадена услуга, трябва да плащаме за нея”, категоричен е д-р Даракчиев. Преди години имали проблеми с редовно­то подаване на електричест­во, както и с неговата сила. Но в момента нямат пробле­ми с тока.

Не така стоят нещата с во­допровода и канализация­та, с направата на няколко улици вътре в населеното място, с подобряването на осветлението в курорта. „Об­щина Гоце Делчев има опит в построяването на паркове, защото скоро създаде чуде­сен градски парк. Тук може да се превърнем в китно селце, което по нищо няма да отстъпва на тези, кои­то съм виждал в Австрия. Вярвам, че предстоят да се случват хубави неща в Попо­ви ливади, все повече време ще изкарвам тук”, уверява д-р Даракчиев.

Учителят в Помощното училище в града – Георги Узунов също с нетърпение очаква края на работната седмица, за да се отправи към вилата си в най-новото село в България. Защото за него няма друго място, кое­то да му осигурява по-добри условия за отдих на духа и тялото. „Чистият въздух и природата правят чудеса с мен. Много съм радостен, че правителството подкрепи общината и прие решение­то за нова населено място. Налага се да се оправят транспортните връзки в са­мия курорт и да се направи канализацията. След това насам ще заприиждат и много туристи от страната и чужбина. Тук може да се развива спортен и ловен туризъм, да се наблегне на голфа и кон­ния спорт, както на ски бягането и биатлона”, казва преподавателят. Мечтата на всич­ки, които прите­жават имоти в Попови ливади /б.а. – известни и като Папаз чаир/, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално зна­чение.

Никой не позна­ва по-добре райо­на от пенсионера Атанас Папазов. Местните хора са го кръстили с уважение Кмета. Той вдигнал вила тук още през 1988 година, знае всяка пъте­ка, всеки камък в курортната местност. „Попови ливади се намира на точно 1430 метра надморска височина, което е причина за идеалния кли­мат. Името на курорта идва от легендата за родолюбив български свещеник, който живял по време на турското робство. Подгонен от тур­ците, той се укрива в горите между върховете Ореляк и Свещник. Поради тази при­чина местното население за­почва да нарича местността Попови ливади”, разказва бай Атанас.

Тук е планински курорт още от 1933 година, макар и в най-ниската част на сед­ловината между Среден и Южен Пирин. Той е и важно стратегическо място, тъй като е единственият проход към Гърция, към Македония, към Сандански и Петрич в целия регион. Папазов при­знава, че за него е чест да е селянин. Още повече, че в по-голямата част на година­та е в планината. Не слиза в града от Гергьовден до Ди­митровден.

„Причината е много прос­та – на Попови ливади се чувствам себе си. Идеално ми е тук. Въздухът е мно­го полезен. Изследвания са доказали, че помага за по-доброто ни здраве. Не бих заменил този курорт, а вече и село, с нито едно дру­го място по света, дори и за Париж. В последните години има бум на строителството на хотели, къщи за гости и механи. По-добра инфра­структура и повече спортни забавления ще дръпнат ра­йона много напред, ще дос­тигнем и курорта Банско. Но трябва повече популярност и мениджмънт”, категоричен е Атанас Папазов.

Той е убеден, че ще оста­рее в село Попови ливади. А като него ще са още стотици други, които с развитието на курорта ще се преселят във вилите си в Пирин планина. Доайенът вярва, че всички, които са заменили града със зеления оазис в Попови ливади, ще остаряват заед­но като катедрали в китния курорт с национално значе­ние.

Вестник ТОП ПРЕСА

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search