На 22 април 1920 умира българския революционер на име Стоян Мълчанков!

 Стоян Мълчанков е роден 1875 година в село Скребатно. Учи в Солунската българска гимназия, където става член на ВМОРО. След завършването си в 1897 година учителства в Неврокопско. По време на Илинденско-Пребораженското въстание е войвода на чета, която участва в няколко сражения с османските войски – боя при оброчището „Света Троица“, боя при Обидим и боя в местността Харамибунар, заедно с Никола Груйчин, Михаил Чаков и Иван Апостолов.

 След въстанието Мълчанков, като околийски войвода, е основна фигура на опозицията срещу Яне Сандански в Невкоропско. В 1905 година е заловен и осъден на смърт, но присъдата му е заменена с доживот и е заточен на остров Родос. Амнистиран в 1908 година след Младотурския преврат, Мълчанков се връща в Неврокоп и учителства.

 В 1909 година участва в така наречената Неврокопска афера и заедно със Стоян Филипов и други дейци на десницата в революционното движение е арестуван, затворен в Ени кауш в Солун и осъден на смърт. След застъпничество от страна на солунските консули присъдата му е заменена с доживотен затвор, излежаван в Смирна, Лесбос и Родос. Амнистиран в 1911 година, отново се връща в Неврокоп и учителства.

 В Балканската война е войвода на чета №49 на Македоно-одринското опълчение, действаща заедно с чета №48 на Стоян Филипов в Неврокопско и Драмско, а по-късно служи в 13 кукушка дружина.

 Неговата чета първа влиза в Неврокоп и освобождава задържаните в казармите на града българи. Стоян Мълчанков става околийски началник в Неврокоп, но скоро с 480 доброволци заминава за тракийския фронт, за да участва в Обсадата на Одрин. През Междусъюзническата война е командир на рота и се сражава при Страцин.

 Паметникът „Паднали за свободата на Македония“ в Кюстендил с името на Мълчанков.

 В 1919 година е избран за депутат от Народната партия в 18 и 19 Обикновено народно събрание. Използвайки приятелството си с министър-председателя Александър Стамболийски, Мълчанков съдейства за построяването на железопътната линия от Саранбей до Добринища с идеята да бъде продължена до Неврокоп.

Отбелязваме годишнина от смъртта на българския революционер Стоян Мълчанков!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене