Кукери от Крупник събраха съседи и приятели на традиционен курбан

Снимки: Община Симитли

Групата от село Крупник-център даде кукерски курбан в навечерието на празника на симитлийското село. В петък вечер по традиция кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели на голяма веселба.

Горният площад на селото е мястото, където Крупник-център правят своята традиционна веселба и се черпят за здраве. Курбанът се прави със средствата, събрани на 1-ви януари.

Специални гости бяха кукерите от групата на „Драката”, така кукерите в Крупник показват обединението по между си и приемствеността на изконната традиция.

За веселбата допринесе и оркестър с жива музика, а всички гости виеха кръшни хора.

Празника не пропуснаха и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и кандидатът за кмет на село Крупник, издигнат от Коалиция „Бъдеще за Община Симитли” Иванка Чакалска.

Кукерският курбан на Крупник-център бе „генерална репетиция” за днешния празник. Крупник празнува всяка последна събота от месец август. Хиляди се събират на площада.

По традиция за младежкия събор кметството, със съдействието и подкрепата на общината, подготвя пъстра празнична програма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене