Избраха новият заместник шеф на прокуратурата в Разлог

Прокурор Васил Чекански е новият заместник административен ръководител на държавното обвинение в Разлог, на мястото на Мирослав Каназирев. Решението е взето от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на проведеното завчера заседание.

Както „Струма“ писа, предложението за рокадата е на административния ръководител на държавното обвинение в Разлог прокурор Ружена Кондева. То бе разгледано от висшите магистрати в началото на месеца, но рокадата бе отказана поради липса на мотиви и поискаха мотивираното становище на прокурор Кондева. Във вчерашния ден тя отсъстваше от Разлог и мотивите й за освобождаването на досегашния й заместник отново не станаха ясни.

От проекта на решението обаче става ясно, че освобождаването на прокурор Каназирев е заради пропуски в работата му. Заповедта на прекия му началник – прокурор Кондева, е за обръщане на внимание на заместника й и е издадена по реда на чл. 327 от Закона за съдебната власт, който регламентира правото на административните ръководители да обръщат внимание на съдиите, прокурорите и следователите за допуснатите от тях нарушения по образуването и движението на делата или по организацията на работата им, за което уведомяват съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Заповедта е разгледана от комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с инспектората на ВСС“, която е и вносител на проекторешението за освобождаване на Каназирев.

Прокурор Мирослав Каназирев заемаше длъжността „заместник административен ръководител – заместник районен прокурор“ в Районна прокуратура – Разлог в продължение на четири години. Той бе назначен на поста през 2014 година по предложение на прокурор Кондева. М. Каназирев е с над 12-годишен стаж в институцията. До 2006 г. е работил като разследващ полицай в местното полицейско управление и същата година става районен прокурор.

Новият заместник-прокурор Васил Чекански е със солиден опит и има над 18 години юридически стаж в системата на Прокуратурата на Република България. В периода 2001-2003 г. е младши прокурор в Районна прокуратура – Разлог, след което е назначен на длъжност прокурор, а в периода 2005-2010 г. е заемал длъжността административен ръководител. От 2014 година той е определен за специализиран прокурор в РП – Разлог, осъществяващ функциите по осъществяване на надзор за законност по разкриване на закононарушения и атакуване на незаконосъобразни административни актове. В края на 2015 година със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров бе поощрен и награден със служебна благодарност и грамота за висок професионализъм в прокурорската работа в областта на административния надзор за законност.

Вчера се разбра и че по решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Костадин Прешелков – прокурор в Районна прокуратура  Разлог, е повишен в длъжност прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград. Това стана факт след второ класиране по обявения конкурс за повишаване и преместване в длъжност прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград.

С решение на колегията от юли месец 2017 г. са повишени/преместени класираните кандидати по обявения конкурс, но един от тях депозира заявление за отказ от заемане на длъжността в законоустановения едномесечен срок за встъпване, поради което същата остава вакантна. Костадин Прешелков е следващият класиран кандидат в конкурса и завчера висшите магистрати са гласували неговото повишение и преместване.

Костадин Прешелков беше кандидат за шеф на разложката прокуратура при обявения през 2010 година конкурс за административен ръководител. Висшите магистрати обаче гласуваха доверие на настоящия ръководител Ружена Кондева, която през 2015 година бе преизбрана от ВСС и остана начело на държавното обвинение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене