Домакините от Лъжница точат най-тънките листа за макарина, поливат я с масло за божествен вкус

Сръчните домакини от гоцеделчевското село Лъжница използват последните слънчеви дни на октомври, за да наточат за зимата най-вкусните тестени варива като домашна юфка, макарина, кускус и др. Макарината е една от обичаните традиционни закуски не само в Лъжница, но и в съседните села Корница и Брезница. Домакините се събират на седенки и точат по стотици листа за вкусното ястие. Наточените листа за баница се режат на ленти и се оставят да изсъхнат, след което жените ги препичат леко във фурната за трайност.

239-10-01 85797_o

„Лъжнишката макарина е прочута в Гоцеделчевския регион, защото изкусните майсторки на точенето я правят от съвсем тънки листа. Някои дори в самото тесто за корите слагат яйца, а след това заливат ястието с домашно масло. Освен  макарина домакините от Лъжница за зимата се запасяват и с вкусна домашна юфка, като много от тях правят и кускус и прочутата в региона трахана. Седенките пък за точене на корите са придружени винаги с топла и вкусна баница, която приготвя една от възрастните жени, с която черпи  сръчните майсторки на точилката.

239-10-01 46738673_n

Макарина

Продукти:

– 10 яйца

–  1/3 ч.ч. прясно мляко

–  сол

–  5 с.л. оцет

–  брашно

–  500 г сирене

–  олио

–  200 г масло

Приготвяне:

Приготвят се два вида тесто.
Първото тесто – бяло, замесваме с хладка вода (около 200 мл), равна ч.л. сол, 2 с.л. оцет и брашно. Необходимо ни е само за две кори. Разделя се на две топки, едната малко по-малка от другата. Оставя се да почине и през това време замесваме основното тесто – яйчено.
Второ тесто – разбиват се хубаво яйцата, прибавяме равна супена лъжица сол, 1/3 ч.ч. прясно мляко и 3 с.л. оцет. С брашно замесваме средно твърдо тесто, което разделяме на 6 топки.
Намазва се с мазнина тава (моята е с диаметър 38 см). Разточваме по-голямата топка от бялото тесто и го разстиламе в тавичката, така че краищата му да покриват стените й.
Слага се в тенджера вода със сол да заври. От шестте топки от яйченото тесто се разточват кори, които трябва да са горе-долу с размера на тавата. Всяка кора се разрязва на 4 и всяко от парченцата варим в подсолената вода (както за лазаня). Сварените и отцедени листа се нареждат в тавата върху предварително положения лист от обикновено тесто. Ред варени листа и се поръсва с натрошено сирене и разтопено масло (или олио), отново ред сварени листа, натрошено сирене, масло и така докато свършат листите. Покрива се с разточен лист от отделеното бяло тесто. Заливаме баницата с разтопено масло и печем в предварително загрята на 180-200 С фурна около 1 час. По време на печенето покриваме с фолио, за да не прегори отгоре. Опечената баница се напръсква с вода и покриваме с кърпа да се задуши.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене