Ватикана обясни: Папата не е казвал, че няма ад!

Ватикана остро порица известен италиански журналист, според когото папа Франциск казал, че адът не съществува, предаде Ройтерс.

Реакцията на Ватикана дойде, след като в. „Република“ публикува дълга статия на известния журналист и атеист Еудженио Скалфари, който е на 93 години. Между него и папа Франциск има интелектуално приятелство.

Скалфари неотдавна се срещнал с Франциск и написал дълга статия за тази среща. В края й имало и отговори на въпроси, за които журналистът твърди, че е задавал на папата. От тях излиза, че папата е казал: „Адът не съществува. Онова, което съществува, е изчезването на грешните души“.

Предполагаемите думи на папата обиколиха социалните медии. Ватикана обаче каза, че папата не е давал интервю на Скалфари и че цялата статия е „плод на негова възстановка по памет“, а не „достоверно предаване на думите на Светия отец“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Папата отсече: Няма ад, грешниците просто изчезват
Скалфари, който е основател на в. „Република“, се хвали, че не си води бележки по време на интервютата, нито пък използва диктофон на срещите с лидери. После той прави възстановка по памет на чутото и създава на базата на него дълги статии.

Поне за трети път Ватикана публикува изявления, с които се разграничава от статии на Скалфари за папата. През 2014 г. той например написа, че папата бил отменил греха.

Универсалният катехизис на Католическата църква казва, че „ученията на църквата утвърждават съществуването на ада и на неговата вечност. В тях се говори за вечен огън и за това, че основното наказание в ада е вечното разделение от Бог“.

Според статията на Скалфари папата казал за „грешните души“, че „тези от тях, които се покаят, получават опрощение от Бог и заемат място в редиците на онези, които го съзерцават, но тези, които не се покаят и не могат да бъдат опростени, изчезват“, тъй като „Адът не съществува. Онова, което съществува е изчезването на грешните души“.

По публикацията работи: Елка Василева

/БТА/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене