Синодален скандал! Дядо Галактион иска да бъде възстановен и да стане отново Старозагорски митрополит

Дядо Галактион иска да бъде възстановен и да стане отново Старозагорски митрополит, твърди „Монитор“, като цитира свои източници от Синодалната палата.

Той поставил искането си по време на заседание на Светия синод в сряда, като лично е отишъл на крака и е влязъл в заседателната зала.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стара Загора посрещна митрополита си
Синодът освободи Старозагорския митрополит Галактион
Митрополит Галактион в болница след инсулт
Митрополит Галактион катастрофира, счупи ръка
Независимо че владиката претърпя няколко инсулта преди три години и по тази причина беше изпратен от архиереите в заслужен покой, а начело на епархията застана дядо Киприян, той вече се придвижва и говори нормално въпреки първоначалната пареза.

Служители от Синодалната палата разкриват пред изданието, че владиката дори не е ползвал асансьора до втория етаж, където е заседателната зала, а се е изкачил по стълбите, подкрепян от две жени, които се грижат за бита му.

Дядо Галактион останал около 30 минути на заседанието на синодалните старци, като изложил желанието си да оглави отново Старозагорската епархия, позовавайки се на подобреното си здравословно състояние.

Да му окажат морална подкрепа заедно с него са пристигнали и петдесетина вярващи от епархията.

Преди три години, когато той сдаде поста, синодът гласува да му бъдат запазени всички удобства в митрополитския дом, предвид сана му. Това включва домашна помощничка, автомобил и помещения за живеене.

Неотдавна обаче от митрополията взели решение 75-годишният старец да бъде изпратен в манастир в Казанлък.

По публикацията работи: Златко Желев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене