Ивайло Златанов: Заставам на 100% зад директора на училището във Вълкосел

Училището е свято място и там трябва да се ходи във вид, който съответства на добрите нрави, категоричен е началникът на РИО Благоевград

 

 

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов заяви, че застава на 100% зад директора на училището във Вълкосел и решението за изключване на 16-годишната Емине от училище.

„В края на ноември месец има заповед на директора, след решение на педагогически съвет. Тогава наложеното наказание е предупреждение за преместване в друго училище. След като за един относително дълъг период не можахме да убедим нито бащата, нито самата ученичка, след решение на педагогически съвет, със заповед на директора е наложено наказание преместване в друго училище. Това се случва с дата 7 март“, обясни днес Ивайло Златанов.

 

„Постарал съм се да окажа методическа помощ на директора и колегите от училище. Считам, че заповедта е законосъобразна и целесъобразна. Има правила и тези правила трябва да се спазват от всички граждани. Задължение на учениците е да идват във вид такъв, какъвто е регламентиран в закона за народната просвета, в правилника за приложение на закона за народната просвета и тази конкретизация, която е направена в правилника за дейността на училището “, коментира обе образователния шеф.

 

Преди време подобен казус с ученичка е имало и в друго населено място в региона.

„Имахме такъв проблем в Буково, където ученичка от 4-и клас си беше позволила да идва облечена по аналогичен начин, но там родителите стигнаха до извода, че няма как тази ученичка да ходи на училище облечена по този начин.

В случая с Емине за един относително дълъг период от време се опитахме да убедим родителите и ученичката, че е налице нарушение на правилата и, след като е нарушение, трябва да става съответната корекция. И ето стигна се до налагане на наказание преместване в друго училище“, добави началникът на регионалния инспекторат по образование.

 

„Училището е свято място и там трябва да се ходи във вид, който съответства на добрите нрави и на това, че посещаваме институция като училище. Няма как в това свято място да ходим във вид, който не е регламентиран и несъответства на добрите нрави“, коментира още Ивайло Златанов. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене