Прокуратурата с последни разкрития!

Ето какво е ставало в Община Перник, Румяна Арнаудова проговори за далаверите

Община Перник е настъпила щета за над 1,2 млн. лв заради действия, за които са събрани доказателства. И двамата бивши кметове в различен период през 2014 г. са извършили умишлено, според прокуратурата, действия по служба, след което се е случило дублиране на дейности от две различни фирми. Действията по сметосъбиране и извозване са били извършени от една фирма, а другата е получила 1,2 млн. лв без да има, каквито и да е документи и доказателства за реално извършени действия, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„На 8 септември Илинка Никифорова е свикала кризисен щаб в Община Перник като е прието по нейно настояване е прието, че е в сила бедствие или криза без да е налице подобно обстоятелство. Установено е, че дори не е имало опасност от биологично заразяване на населението. За да се избегне дългият и тежък път на обществена поръчка, а и за да се облагодетелства една конкретна фирма, която да получи 1,2 млн. лв са били създадени документи. По този начин без да е налице бедствие са създадени условия да се разплати общината в полза на едно търговско дружество, което според нас не е извършило,каквото и да е действие по сметоизвозване и сметопочистване“, посочи Арнаудова пред БНТ.

Това се случва въпреки наличието на действащ договор и реално съществуваща фирма,която е извършвала тези действия. Три месеца по-късно фирмата, която получава около 450 хил. лв възнаграждение като разследването е установило, че тази фирма е представила ежедневни графици за изпълнение, докато другата е получила 1,2 млн. без да е имала документи, че са изпълнявали подобни действия.

Ще бъде установено чрез справка в съответните депа, къде поне се твърди, че са извозени. Предстои да се докаже и съберат доказателства кой е собственик на фирмата.

Двамата обвиняеми са отказали да дадат обяснения. По думите на Арнаудова престъпленията са достатъчно тежко наказуеми. Освен това има и още едно съмнение за документи престъпления.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене