Без категория

Учители и ученици от Неврокопско на поклонение в Ново село, Македония

main_b

В чест на Деня на храбростта – 6-и май, десетки ученици от Гоце Делчев, Кочан, Сатовча, Абланица, Вълкосел, Брезница, Рибново, Долно Дряново, Сърница, Доспат, Якоруда и Петрич участваха в поклонението и тържественото полагане на венци на българския военен мемориал в Ново село, Македония.

more_1_b

Инициативата и организацията за осма поредна година бе на председателя на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски. В церемонията за отдаване на почит към паметта на падналите български войни на 6-и май тази година взеха участие над 350 ученици от София и Югозападна България, младежкият и духовият оркестър на Националното музикално училище, отделение от Националната гвардейска част,  граждани, политици и общественици от България, Македония, Франция и Израел.

more_2_b

Тазгодишното поклонение в Ново село бе посветено и на 100-годишнината от началото на Първата световна война, споделиха за ИНФОМРЕЖА организаторите. Първойерархът на Македонската православна църква Негово Блаженство архиепископ Стефан и Струмишкият митрополит Наум отслужиха заупокойна литургия по случай Деня на храбростта.

more_3_b

„Това е мой личен празник. Тук са моето семейство, моите приятели и съмишленици, за да отдадем почит на достойните ни предици, както и да дадем пример на младото поколение в България и Македония”,сподели д-р Милен Врабески при откриването на тържеството в Македония.

more_4_b

Българското военно гробище в Ново село е възстановено с лични средства на д-р Милев Врабевски, който е и председател на фондация „Българска памет” и европейски гражданин на Европа за 2013 г. За осма поредна година фондацията на д-р Врабевски организира тържества в памет на далите живота си за националното обединение.

По мащаб и замах тържеството тази година надмина всички очаквания, коментира събитието учителят Атанас Стоев.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене