Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предизвиква референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България.

„Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България“. Това заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, че на 31 януари, ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния ни закон. Конституционният съд ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, обяви на брифинг в Народното събрание Данаил Кирилов.

Ако съдът каже, че Конвенцията пречи на родните правни норми, я оттеглят

Така според ГЕРБ ще може да се вземе правилно решение за документа. Ще се намери решение и въпроса за еднополовите бракове. Вече е започнало събирането на подписите за внасяне на питането до Конституционния съд.

Припомняме, депутатът Тома Биков се заяде с левицата, тъй като са коригирали въпроса за референдума. Той изрази надежда, че червените няма вече да действат така невротично.

Ето и пълния текст на обръщението на Каракачанов във връзка с предизвикания от нето референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България:

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно – Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?
Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа.

Никакво отстъпление от референдума, отсече Корнелия Нинова

Припомняме, БСП редактира въпроса за референдума. „Никакво отстъпление от референдума“, обяви Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. Оказва се, че въпросът не бил правилно зададен и допитването щяло да е невалидно. Новият въпрос е: „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г.?“.

Припомняме, във връзка с силното обществено противопоставяне и множеството протести около намерението на властта да ратифицира Истанбулската конвенция от БСП обявиха, че ще инициират референдум по въпроса.

Още в началото на годината левицата се обяви против ратификацията, въпреки че с това си заслужи и първата по-сериозна критика на лидера на ПЕС, а и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Припомняме, на 3 януари т.г. министрите от третия кабинет „Борисов“ приеха Истанбулската конвенция и дадоха възможност тя да бъде разгледана в парламента. Документът обаче спря още на ниво комисии.

Правната комисия отложи дебатите

Припомняме, че Истанбулската конвенция бе приета нееднозначно у нас. Съмнения предизвикват дефиницията за пол и стереотипите, свързани с него, както и спекулациите, че ще бъдат признати „трети пол“ и гей браковете.

Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея „духовна смърт“. Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас.

Мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани.

/news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене