130-годишни секвои от Кюстендилско сред кандидатите за “Европейско дърво на годината”

130-годишните секвои от местността “Ючбунар” край кюстендилското село Богослов са българският финалист в осмото издание на конкурса “Европейско дърво на годината. Те са най- старите и високи секвои в страната, обявиха от Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил.

Общо 13 страни ще участват в тазгодишното издание на конкурса “Европейско дърво на годината, като онлайн гласуването ще продължи от 1 до 28 февруари. Всяка година набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа.

„Българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на 19-ти век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други интересни дървета като местен сорт ябълково дърво от Словакия, впечатляващо корков дъб от Португалия, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други“, обясниха още от ТД „Осогово“.

Тази година в конкурса се включват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия.

Победителите ще бъдат обявени на 21 март 2018 г. в Брюксел, когато се отбелязва Международният ден на горите./monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене