Децата и книгите

Юлия БАЙМАКОВА

Отново съм при моите любимци – учениците от 3. „б“ клас на ОУ „“Братя Миладинови“ в град Гоце Делчев. Запознах се с тях като победители в общинския конкурс „Най-добрият клас“, проведен за първи път през миналата учебна година.

Още тогава те заявиха амбицията си да се развиват все така успешно. И показаха, че не се шегуват, а твърдо стоят на думата си. Третокласниците на старши учител в начален етап Емилия Москова все повече се привързват към книгите.

Още в началото на учебната година те успешно са се представили в Третия национален конкурс „Да върнем книгите в ръцете на децата“, рецитирайки стихотворения от победителката в конкурса Катерина Кирянова. В навечерието на Деня на народните будители са се срещнали с поета Иван Мишев и писателката Зорница Иванова, като предварително са прочели техните творби – стихосбирката „Щурче в дъжда“ и романа „Мая и концертът на талантите“.

Поводът да се срещна с малките големи читатели е включването им в инициативата на фондация „Детски книги“ – „Пътуващи сандъчета“. Преди около два месеца те са получили заявеното от своята учителка – госпожа Москова, сандъче с повече от 40 книги от различни области – художествена литература, енциклопедии, книги с опити, стикери и т. н., класически и съвременни творби, съобразени с тяхната възраст. „Децата буквално се нахвърлиха да четат – казва старши учител Москова. – Четат с интерес и удоволствие и вкъщи, и в училище.

Виждаме ги с книжки в ръце дори по коридорите. Интересът им стана голям и започнаха да търсят и купуват книги от същите поредици. Разменят си ги и по повод си ги подаряват.“ Учителката е доволна и защото към някои от книгите има литературни игри, свързани с героите. Всичко това подпомага работата в клуб „Чета и творя“ по проект „Твоят час“, както и в часовете по извънкласно четене. Освен това децата с все по-голямо желание разказват прочетеното, попълват читателските си дневници, а по литература вече правят междутекстови връзки.

След моя въпрос „Кой иска да каже какво е прочел от пътуващото сандъче?“ се вдигат толкова много ръчички, че се чудя на кого по-напред да дам думата. Редно е да изслушам всекиго, а после да обобщя отговорите. И така, оказва се, че най-много от децата са прочели части от поредицата „Дневникът на един дръндьо“ – бестселър от Джеф Кини. Сред предпочитаните заглавия са още: „Ваканциите на малкия Никола“, „Големият Нейт“, „Хвърчащата класна стая“, „Весела чета с боси крачета“ и други. Третокласниците четат с интерес както народни приказки, така и книги за Космоса и извънземните, за човешкото тяло, за динозаври и нинджи. Повечето от тях са прочели по две или три книги от сандъчето, а Гергана Хазурова и Ивана Дафова – по пет!

Непринуденият ми разговор с деветгодишните момичета и момчета продължава. Много от тях държат да разкажат за героите, които са ги впечатлили, за добрите им дела. Искат да изразят отношението си към тях. Тези деца вече са спечелени за четенето, за литературата, за словото. Във възрастта, когато се създават навици, те са разбрали какво богатство са книгите и съзнателно се стремят към тях. Не след дълго те ще изпратят своето пътуващо сандъче на други деца, а в замяна ще получат ново, за да продължат срещите им с творци от целия свят. Така неусетно децата ще израстват духовно, а веднъж обикнали книгите, и занапред ще им бъдат верни!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене