Благоевградски фермери, отглеждали пъдпъдъци с евросубсидии, ударени с глоби, оказа се, че нямат регистрирани стопанства

Предприемчиви благоевградчани, ползвали евросубсидии по мярката „Млад фермер“, са били подложени на масиран контрол от инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните.

Резултатът от проверките са глоби за физическите лица и санкции за фирмите поради липса на регистрация на животновъдните стопанства. Проблемът излезе наяве след серията съдебни дела. Сред „порязаните” е благоевградският бизнесмен Георги Сандев, чиято фирма е санкционирана с 1000 лв. заради отглеждане на пъдпъдъци в нерегистрирана ферма. Това установили инспектори на ОДБХ, които пристигнали изненадващо в животновъдния обект. Веднага е съставен акт за нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност на собственика и управител на фирма „Клас енерджи“ ЕООД Георги Сандев , който го подписал без възражение.  Възоснова на акта директорът на ОБДХ д-р Михаил Бащавелов му наложил административно наказание – имуществена санкция в размер на 1000 лева.

34-годишният бизнесмен обжалвал наказателното постановление в съда, като в хода на делото са разпитани като свидетели инспекторите, извършили проверката, които потвърждават констатираните от тях факти. Съдия Владимир Пензов счита нарушението за безспорно установено, но тъй като било извършено за първи път и с оглед немалкия брой птици, които бизнесменът отглежда, намалява санкцията на 500 лв. За това нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност санкциите варират от 500 до 2000 лв.

За нерегистрирано стопанство за пъдпъдъци била наложена глоба от 500 лв.  на животновъдката Надежда Сукалинска, която също я оспорила в съда. Съдия Георги Янев намалил глобата на 150 лв., с мотива, че при определяне на размера не е съобразено материалното състояние на жената, която към момента никога не е била наказвана. За физическите лица за това нарушение се предвижда глоба от 150 до 1000 лв. Решенията подлежат на обжалване пред Административен съд. Финансовата помощ по мярката „Млад фермер“ е по програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., която подпомага млади земеделци и фермери на възраст от 10 до 40 г. да стартират бизнеса си в тази област и насърчава да разкриват стопанства. От тази финансова подкрепа са лишени единствено тютюнопроизводителите./Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене