Дървата за огрев по-скъпи с 10 лв. в Благоевград

В навечерието на зимата дървата за огрев на частните тържища в Благоевград поскъпнаха с 5-10 лв. в сравнение с миналата година, показа проверка на „Струма“.

Метровките от широколистни видове, които са най-често търсени, се предлагат за 90 до 100 лв. кубика, като бонусът за тях е безплатен транспорт в рамките на града. Миналата година по същото време цената беше 85-95 лв. Като се прибавят обаче и разходи за рязането и цепенето им, цената значително набъбва, освен ако човек не разчита само на себе си и семейството да се справи с трудоемката и нелека задача да разфасова дървесината на цепеници.

Според Боби, който от 6 г. продава дърва за огрев между „Струмско“ и „Еленово“, през последната седмица благоевградчани са се активирали и започнали по-сериозно да осигуряват отопление за зимата. Най-често едно домакинство се запасява с 4-5 кубика, колкото е и капацитетът на колата, с която транспортира дървесината. „Поскъпват токът, газта, брикетите за 1 година от 350 лв. на тон станаха 530 лв., нормално е покачването на цената и при дървата“, обяснява търговецът.

Приблизително такава е цената и в склада на „ДГС Благоевград” в разсадник „Къщата“. Цената на твърдите широколистни дърва за огрев /дъб и бук/, предлагани тук, е 93,60 лв. на пространствен куб. метър с ДДС, но ненарязани. В тази сума влиза и транспорт до дома на клиента в рамките на
община Благоевград. Нарязаните и нацепени са 100,80 лв. с ДДС с отново включен транспорт и доставка до вкъщи в рамките на общината.
Иглолистните дърва, които се търсят по-малко, се предлагат на цена от 69.60 лв./пространствен кубичен метър с ДДС, нарязани, с включен транспорт. Ненарязаните пък са 62.40 лв. с ДДС.
Към момента в склада на „ДГС Благоевград” има достатъчно наличности и интересът е постоянен, съобщиха от там.

„ДГС Благоевград” всъщност е единственото стопанство на територията на Благоевградска област, предлагащо нарязани и нацепени дърва за огрев. В другите стопанства купувачите заплащат както ДДС, така и разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината. При средна цена в региона от 44,61 лв. на пространствен куб. метър при широколистните видове и 28,76 лв. при иглолистните, като се прибавят 20% ДДС и транспортните разходи с товаро-разтоварните дейности, крайната цена отново става около 100 лв. кубика.

Вторият начин за осигуряване на дърва за огрев – чрез добив на корен, е все по-екзотичен заради голямата хамалогия. При него хората се записват в списъци при кметовете на малките населени места и заплащат такси, които са доста евтини – 18.30 лв. на пространствен кубик широколистна дървесина и 9 лв. за иглолистна, но след това купувачът трябва сам да поеме цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта, и затова все по-често хората се отказват от тази възможност, обясниха от ЮЗДП. Въпреки това и тази услуга е с нови цени – през 2020 г. добив на корен пространствен кубик иглолистна дървесина струваше 10 лв., а на широколистна – 17 лв.

С частни обяви за продажба на дърва е залята и мрежата. В някои от случаите цените им са дори по-високи, отколкото на борсата. Например 5 кубика дъб за огрев – сухи и нацепени, се предлагат за 600 лв., което прави по 120 лв./куб. В Петрич в бук и дъб е 95 лв. тона, но ненарязан. В склада в Покровник до Терминала малък чувал иглолистна дървесина върви по 5 лв., а големият е по 10 лв. 10 лева дърва в чувал отново прави около 100 лв. за кубик.

„Всичко е нагоре“, обобщи цените на топлото и директорът на „Топливо“ АД – общинският съветник в Благоевград Иван Ризов.

Най-голям е скокът на цените при пелетите – миналата година бил 290 лв. на тон без ДДС, тази есен е 340 лв. без ДДС. Според Ризов причините за поскъпването са няколко – повишените цени на суровините и на тока, има и процент презастраховане с оглед очакваното още по-сериозно поскъпване на електричеството, има и доза спекулация. Не на последно място – в по-високата цена се отразява и въведената забрана за продажба на дърва и пелети насипно – покупката става само на чувалчета по 25 кг, което оскъпява сериозно стоката заради опаковката и труда по нея.

„Стана им скъпо на хората, заради това тази година наблягаме на слънчогледовите пелети, които излизат с по 100 лв. по-евтино на тон от останалите и много се търсят”, обясни Ризов. „Хората купуват обикновено на чувалчета – едно с дървесни пелети е 7 лв., със слънчогледовите – 5,50 лв. Няма обаче въглища и това е в цялата страна, след като миналата година в страната беше забранена продажбата на български въглища и те вече се ползват само в ТЕЦ-овете. У нас е позволено ползването само на украински и руски, които са с висока калоричност и по-малко сяра, но поради по-бързото им изгаряне вече не са на сметка за българина и търсенето им е много малко“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене