Ексклузивно: Мостът при Симитли се руши!

Кристиян КОВАЧЕВ
От години един от основните проблеми за Общинска администрация Симитли е мостът над река Струма в Симитли. Наскоро от Общинската администрация отново алармираха за проблема и предупредиха шофьорите на моторни превозни средства да спазват ограниченията за преминаване на моста. Ограниченията обаче така и не се спазват.
По повърхността на моста са се появили пукнатини, а периодично се появяват и големи дупки. За сега Общината единствено запълва дупките поради липсата на осигурени средства за пълната реконструкция на мостовото съоръжение. На места се е появила и корозия, която застрашава издържливостта и безопасността за преминаване по моста. Проверка на място на „Топ Преса” обаче установи, че основите на моста са здрави и стабилни.
Отдавна се говори, че има изготвен проект, с който ще се търси европейско финансиране, а също и финансиране по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321. След проведено заседание на Управителния съвет на Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване” през 2013 г., тогавашният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов издаде заповед да се даде безвъзмездно на Община Симитли мостова конструкция. Новият мост, който трябваше да бъде разположен успоредно на стария, се предвиждаше да бъде двупосочен, за да се облекчи трафика, тъй като съществуващият сега е еднопосочен и често пъти се образуват големи опашки. Старият мост пък трябваше да се освежи и да се превърне в пешеходна зона. Това така и не се случи. Местните обаче още таят надежда за двулентов мост, който да облекчи трафика над Струма, а надеждите им се засилват с предстоящото строителство на автомагистрала „Струма” в близост до общинския център. Проблемът с разширяването на моста обаче се корени в пространството, тъй като сградата на Горското стопанство пречи за едно евентуално разширяване на съществуващия мост.
Мостът е построен по време на Втората световна война от квартируващите в Симитли войници от Вермахта. Непосредствено след това мостът е застрашен от бомбардиране. Ветеранът от Втората световна война Атанас Чорбаджийски, който наскоро стана Почетен гражданин на Симитли, си спомня: „По време на войната мостът над Струма беше маскиран със зеленина отгоре. И като дадоха тревога, ние избягахме нагоре. Аз тогава бях младеж – 15-16-годишен. Избягахме. Обаче американците бяха пуснали някъде в Ораново напразно бомби. И в Лондон бяха съобщили: „Красивият мост на Симитли е дигнат във въздуха.” А това не беше вярно. Бомбите бяха паднали в Ораново. Нямаше жертви. Може би пилотът е искал така. Обаче мостът остана.” Местните разказват, че в края на ХХ в. по моста минават танкове и основите подават. В началото на ХХІ век германските власти изпратиха писмо до Общинската администрация в Симитли, че гаранцията за устойчивост и безопасна експлоатация на моста изтича и оттук насетне Германия не носи отговорност за устоите и безопасността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене