Млад и успешен – мисията възможна (Цветина Кехайова)

Записа: Юлия БАЙМАКОВА

„Здравейте! Казвам се Цветина Кехайова и уча в НПГ „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев, специалност Малък и среден бизнес. Аз и приятелката ми Ивана Шап­кова, която изучава същата специалност, решихме да вземем участие в проекта „START-UP ACADEMY BG-MK“, след като видяхме закаче­ната в нашето училище обя­ва. Работихме напълно са­мостоятелно и когато бяхме готови, изпратихме бланка с нужната информация.

Нарекохме нашата биз­нес идея със закачливото име „Тук кръц-там фръц“. Тя е свързана с ателие, кое­то рециклира стари дрехи и съответно изработва нови, класически или модерни, по избор на клиента. На­сочихме се към тази идея, защото на нас, младите мо­мичета, темата за облеклото никак не ни е чужда. Всички искаме да сме облечени мо­дерно, за някои това дори е основната цел, към която се стремят. В същото време знаем колко много дрехи скоро излизат от употреба и само задръстват гардероби­те. Съобразихме се и с нещо друго – в учи­лище­то ни се изу­чава специ­алност „Об­лекло“ и ако срещ­нехме труд­ности, „коле­гите“ щяха да ни помог­нат. Впро­чем, това така и не се нало­жи.

В про­екта отбе­ляза­хме, че първо­начал­но ще имаме две служителки, кои­то ще отговарят за цялата работа, а на един по-късен етап, когато бизнесът се разрасне, ще наемем още. Когато защитавахме проек­та, ни зададоха въпроси от рода на: къде ще се намира ателието, какви машини ще имаме в началото. Ние пред­варително бяхме обмислили всичко и въпросите не ни затрудниха. Справихме се подобаващо и бяхме класи­рахме за първия етап на обу­чението.

Start – up Академията за предприемачество започна с 4-дневно обучение в ком­плекс „Боже име“ – село Бал­дево, община Гоце Делчев, и беше под наслов „Млад и успешен – мисията въз­можна“. В продължение на четири дни лекторите Ро­сица Джамбазова, Снежа­на Джугданова, Екатерина Крънчева и Живко Иванов ни разясняваха как се прави отлична бизнес идея, как да вземаме бързи и правилни решения, да поемаме риско­ве и никога да не се отказ­ваме. А чрез игрите, които бяха подготвили, ни научиха да работим в екип, да се из­слушваме и да оценяваме реално ситуацията. Послед­ния ден журито от експер­ти с дългогодишен опит в управлението трябваше да избере десет участници (от общо двадесет и един), кои­то да продължат обучението си вече в Македония. За мое щастие аз бях от избраните и ще пътувам заедно с тях.

Искам да споделя, че съм много доволна от лекциите и всички занимания, в кои­то участвах досега. Лекто­рите бяха на високо ниво и благодарение на тях ние, участниците, се върнахме по-мъдри, по-успешни. Обу­чението беше много добро и аз мисля, че трябва да се правят повече такива про­екти за развиване на бизнес идеи на ученици и студенти. Надявам се, че и следващи­ят етап от Академията – „От­крита лаборатория по пред­приемачество“, който ще се проведе през октомври в Македония, ще бъде също така ползотворен за нас.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене