Деца осиновиха щъркели

Деца от Гоцеделчевско вече са стопани на щъркелово гнездо. Детската градина в село Баничан осинови щъркелите. Камера следи в реално време излюпването на малките и отглеждането им.

Това е част от кампанията „Осинови щъркелово гнездо“ на Българското дружество за защита на птиците. С нея се цели опазване на щъркеловите семейства и обезопасяване на техните гнезда. Осиновителите участват в подмяна на изкуствени платформи за гнездата и в грижата за птиците, когато това е необходимо.

Децата от детската градина са ентусиазирани, учат песни за щъркелите. В Баничан има цяла улица на щъркелите, като броят на двойките се увеличава, предаде. Идеята гнездата да бъдат осиновявани цели привлече вниманието на хората към опазване на птиците, предаде бтв. Припомняме, в известно и като селото на щъркелите, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев – 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците в гр. Гоце Делчев. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене