Бертрам Ролман, генерален мениджър на „Пирин-Текс“: Има текучество на кадрите в текстилнатапромишленост – скромните хора учат, пробват да работят за малко и после бягат…

30% са намалели работе­щите в текстилната промиш­леност от кризата досега – данните изнесоха днес от Асоциацията на производи­телите и износителите на об­лекло и текстил. На този фон, секторът продължава да се характеризира с най-ниско заплащане и лоши условия на труд. КНСБ организира днес форум по наболелите проблеми в шивашката ин­дустрия. Какво е средното заплащане в бранша и с как­ви трудности се сблъскват и работниците, и работодате­лите?

– ПОЧТИ ВСЯКА СЪБОТА СЕ РАБОТЕШЕ, ДА ВИ КАЖА, АКО НЯМА ИЗВЪНРЕДНО, НЯМА И ПАРИ, ТОВА Е ЦЯЛАТА РА­БОТА… КОЛКО ПАРИ ВЗЕХ ЗА ТОЗИ МЕСЕЦ ЛИ – 270 ЛЕВА.

Това са само няколко от шивачките, пострадали от некоректни работодатели и лоши условия на труд,които ви показахме в наше раз­следване през пролетта.

Колко фирми мамят със заплащане, осигуровки и ра­ботно време… никой не се наема да каже. Но се знае, че масово се работи на ми­нимална работна заплата. Само големите фирми пла­щат по-добре, а те се броят на пръсти – като тази в Гоце Делчев.

Ваня Узунова работи 23 го­дини като шивачка. Според нея трудът в сектора никога не се е оценявал високо.

Ваня Узунова, шивачка: – Не е чак толкова лека, за да ка­жеш, че е. Както казват, това е лека промишленост, не, за мен това не е лека промиш­леност. Това е постоянно с машини, игли, ножици.

В този цех една шивачка получава средно между 650 и 900 лева. И въпреки това изпитват трудности с наема­нето на хора.

Бертрам Ролман, генерален мениджър на „Пирин-Текс“: – Най-голямата трудно е го­лямото текучество, вече обу­чаваме около 7 години по дуалната сис­тема на образо­вание­то, но ефектите са много скромни – защото скромните хора учат, пробват после да ра­ботят за малко и после бягат…

Ниска ква­лификация…ниско запла­щане. Сив сектор и нарушения. Липсва стра­тегия за на­растване на дохо­дите в сек­тора.

Цветелина Милчалиева, председател на синдикал­ни организа­ции от леката промишленост – КНСБ: – Трябва да преосмислим твърдението, че ниската ра­ботна ръка е конкурентно предимство на България пред остана­лите страни

Пламен Димитров, президент на КНСБ: – Макар и по-малко да стана­ха има фирми, които са в си­вия сек­тор и без това лип­сата на ка­кви­то и да било кадри и въз­можността да ги привлечеш с пари в пликче, които не са обложени по никакъв начин, нямат социалното си и друго значение , в крайна крайща­та е нищо друго освен нело­ялна конкуренция.

Шивачките се оплакват от ниско заплащане, а техните шефове – от тромаво зако­нодателство – оказва се, че малките цехове нямат доста­тъчно хора, които да следят за изпълнението на законо­вите наредби.

Радина Банкова, председа­тел на БАПИОТ: – Една фирма с 50 човека персонал няма административен капацитет да прочете всички наредби, които ГИТ в момента про­верява, нито да предостави възможност на персонала си да ги прочете, а камо ли да ги спазва

В същото време текстил­ната индустрия формира най-голям износ за иконо­миката ни. Само за минала­та година той е 2 милиарда евро. В шивашката индус­трия работят 114 хиляди души, а средното запла­щане официално е 600 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене