Първи глоби за липов цвят в Дупница

Първите два акта бяха съставени от контролното звено към община Дупница за бране на липа на територията на града. След подадени сигнали служителите от отдела установили берящи по липите нарушители, чиято санкция ще бъде от 50 до 5000 лева съгласно наредбата за опазване на зелената система.

Липовият цвят е иззет и традиционно ще бъде предоставен на детските градини в общината. Всяка година, конфискуваният липов цвят се дава по забавачките за ползване в зимния сезон. Според заповедта на кмета на  Дупница инж. Методи Чимев забраната за брането на липов цвят и увреждането на декоративна растителност в зоните за обществено ползване на територията на общината е до приключване на цъфтежа – до юли. На нарушителите се съставят актове от 50 до 5 000 лева.

Брането на липов цвят в областния град Кюстендил е забранено от 10 години с изрична заповед на кмета /трети мандат/ Петър Паунов. Градоначалникът се позовава на закона за опазване на биоразнобразито.

И в Кюстендил глобите са драстични и нарушители почти няма. Само, дето роми са изхитриха и взеха да събират паднал липов цвят, заедно с боклукчите, под дърветата при късното им цъфтете./кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене