Без категория

Стопани ще охраняват лозята си

Лозари от населените места в района край санданското село Катунци ще организират сами охрана на хилядите декари насаждения с грозде. Доброволците ще пазят лозята от крадци, дежурствата им ще започнат в края на август, но още сега се определят хората, дето ще имат тази отговорна и важна задача, разкриха кметове на селища в региона.

Мераклии не липсват, но в доста села има само възрастни мъже, което е проблем, признават управници. Ще има минимум по три патрулни двойки, който да обикалят лозята. В района около Катунци въведоха опълчението в началото на този век, за да опазят нивите и лозята си.

През деня пъдари ще следят за реколтата. Но през нощта охраната ще се осигурява от доброволци. Ще им помагат и служители на Гранична полиция. Гардовете на лозята ще започнат работа месец преди беритбата. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо.

Одобрените ще минат специални курсове, за да знаят как да опазят имотите и да реагират при залавяне на крадци. „Трябва да се обадят на нас, на полицията и на Гранична полиция. Не бива да се саморазправят с апашите”, твърдят кметове./кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене