Димитър Делчев: Необразованата нация е слаба и бедна, за РБ образованието е топ приоритет

„РБ-Глас народен“ иска 1 млрд. лева повече за образование, заяви Делчев

„Реформаторски блок – Глас народен“ иска 1 млрд. лева повече за образование, заяви пред учители, директори и студенти Димитър Делчев, водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за Благоевградска област.

От Реформаторския блок поставихме успешно образованието като национален приоритет, постигнахме увеличаване на учителските заплати, въпреки първоначалната съпротива на ГЕРБ. Необразованата нация е слаба и бедна, затова образованието трябва да бъде национален приоритет, категоричен бе Делчев.

Той заяви, че с повече средства за образование не само ще се постигне увеличаване на учителските заплати, а ще има и повече средства за подобряване на материалната база и внедряване на повече технлогии в училищата.

Учителите поставиха въпроса за ранното отпадане и агресията в учебните заведения. Делчев заяви, че електронната система за проследяване на резултатите на учениците и оценката на риска от отпадане ще даде възможност по-рано училищата, общините, социалните работници и местните лидери на общностите съвместно да вземат мерки и децата да останат в училище. Родителите ще бъдат глобявани, ако децата не посещават учебните заведения.

Делчев добави, че хората, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват до 16 години, няма да получават помощи за безработица и да лежат на гърба на държавата.

Учителите призоваха да се вземат мерки за намаляване на бумащината и безсмислените справки. Делчев бе категоричен, че учителят трябва да обучава децата, а не да пише доклади през по-голямата част от работния си ден и ще постави този въпрос в следващия парламент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене