Кристиан Вигенин: Най-важното е да останем принципни, честни към хората и чисти

„Всяка от политическите формации трябва да осмисли какво се случи на изборите и дали, всъщност, нещо се случи. Виждаме тази сутрин това, което виждахме през цялата кампания и може би това е обяснение за ниската активност. Двете водещи политически сили отказаха да участват в дебат по политики, за бъдещето на България – този стил, очевидно, продължава.

Това обезсмисля начина, по който правим политика в България и аз се надявам това в бъдеще да се промени, защото по този начин само ще демотивираме хората и политиката ще стане занимание за политици, а тя, всъщност, е занимание за българските граждани“, заяви председателят на Предизборния щаб на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по БНР.

Той подчерта в отговор на въпрос кои са приоритетните теми за БСП, след като от ИТН загатнаха вчера, че може да се обърнат за подкрепа към левицата за промяна на Конституцията: „Всички теми са важни, но  все пак в ситуация, която поставя въпросителни по отношение на това как се развива българската икономика, какво е състоянието на бюджета, това че месеци наред няма действащо народно събрание, не може да се реализира актуализацията на бюджета, за която всички се съгласихме, че е нужна още в 45-ия парламент, но никой не реши да се заеме с проблема, свързан с това.

Безспорно и съдебната реформа е важна, но струва ми се, че все пак е правилно да си поставяме приоритетите и наред с тези теми, за които бе направен намек, че ще се търсят някакви общи действия, смятам, че трябва да мислим и за другото. Това беше част и от фокуса на нашата кампания – ние няма как да предадем нашите избиратели“.

Вигенин коментира още: „Видимо е, че ИТН ще има водеща роля, а ГЕРБ отново ще бъде в пълна изолация и в новия парламент, макар че се очертава да бъдат първи, но трябва да изчакаме данните“. Той посочи, че спрямо 4 април сме в изходната точка и почти нищо не се е променило, с изключение на това, че две от формациите на „т.нар. промяна“ са с малко повече депутати.

„Трябва да видим как ИТН смята да подреди собствените си приоритети. Когато си водеща политическа формация и от теб се очаква да имаш ключова роля в следващото управление, да го водиш – тогава трябва да сме наясно какви са твоите собствени приоритети, да видим къде БСП би могла да впише своите“, категоричен бе Кристиан Вигенин като допълни: „Нека видим дали и за какво ще бъдем поканени. Какви са твоите собствени приоритети и да видим къде БСП би могла да впише своите. Тепърва ще обсъждаме в нашите колективни органи“.

Вигенин напомни и че един от големите проблеми на 45-ото НС е била липсата на диалог между политическите формации. „Ако това продължава по същия начин и в 46-ото Народно събрание и си говорим от екраните на партийните телевизии, нищо добро не ни очаква, за съжаление.“

“Като председател на Предизборния щаб съм разочарован от резултата. Направихме много активната, интересна и цветна кампания. Лявото обединение се състоя, но само донякъде и то трябва да продължи да се развива“, обяви  Вигенин и акцентира, че фокусът трябва да бъде върху това българската левица да стане привлекателна за младите и активните хора.

„Най-важното е да останем принципни, честни към хората, да останем чисти, защото това беше един много дълъг процес – БСП да се отърси от зависимостите, от съучастието на отделни фигури в различни схеми, в съучастие във властта, която беше вредна за страната“, завърши Кристиан Вигенин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене