ВИДЕО: Близо 200 тешовалийки куфееха на традиционна пролетна вечер

Да се празнува началото на пролетта само от жените, свързани със село Тешово е традиция положена преди пет години.

Отново, главен организатор на събитието бе Ваня Хризанова с помощничките си Гинка Шушутева и Мария Игнатова. Жени, момичета и снахи, свързали живота си с мъже от балканското село споделиха щастието и гордостта си, че са част от селото с героично минало.

Петото издание на пролетната инициатива набра забележителна популярност – близо 200 жени се включиха в пролетното увеселение.

В началото на пролетната вечер, всяка жена получи малка саксия с живо цвете като траен спомен от празника.

Единственият мъж, поканен на празненството бе кметския наместник на Тешово, Иван Крушовски, който поздрави темпераментните дами с трогателно слово. Освен с хубави думи, Крушовски изненада жените с качамак, приготвен лично от него по типична тешовска рецепта.

Известно е пословичното трудолюбие на тешовската жена. Как и с какво е било изпълнено нейното ежедневие, с много ентусиазъм и неподправения тешовски хумор, пресъздадоха млади момичета и жени от Тешово.

С много веселие, закачки, надпяване и танци до малките часове на нощта, ще се запомни петото издание на пролетната вечер на жените, свързани с нверокопското село Тешово.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене