Подписката на ‘Република БГ’ за премахване на партийните субсидии влиза в парламента

RepublikaBG

„Република БГ“ постигна поредната си важна цел и първа значима победа! Инициираната от нас подписка за пълно и окончателно премахване на държавните субсидии за партиите ще влезе за обсъждане в следващото Народно събрание, от което ще се преборим да бъдем част. Това стана след като „ГРАО“ прекрати проверката при достигнати над 200 хиляди легитимни подписа за провеждане на референдум.
За нас премахването на партийните субсидии е тема с огромна обществена значимост именно днес, във време, в което липсата на пари блокира действията на държавата за предотвратяване на поредицата бедствия сполетели страната ни в последните седмици. Време, в което липсата на пари блокира дейността и на спешната помощ. Време, в което липсата на пари доведе до фалит на Здравната каса.
Темата за партийните субсидии обаче продължава да се експлоатира безогледно от настоящото партийно статукво! Бойко Борисов предизборно заговори за драстично орязване на субсидиите, а Меглена Кунева от Реформаторския блок миналата година обещаваше намаляването им наполовина в прилив на предизборен ентусиазъм.
При ГЕРБ и ДБГ говорим за десетки милиони лева от бюджета годишно, харчени не за функциониране на партийните структури, а за поддържане на висок стандарт на живот на партийните елити. Едва ли българските данъкоплатци са давали съгласие техните при да се харчат за бронирани лимузини или за несъразмерно големи заплати на верни партийни функционери.
Затова в „Република БГ“ имаме сериозни основания да смятаме, че зад поредните декларации и добри намерения стоят единствено и само популистки мотиви в предизборна ситуация!
Наясно сме, че опитите за предизвикване на дебат за субсидиите не са от вчера, но всяка партия от статуквото, след като премине заветната граница от 1% на избори, забравя за обещанията си към българските граждани и тихо усвоява отпуснатите от държавния бюджет средства за несвойствени дейности, с формална отчетност и без никаква обществена полза.
„Република БГ“ е единствената партия в 25-годишната история на демократична България, която не само инициира подписка за премахване на държавните субсидии за партиите, но и успя да събере 373 хиляди подписа, с което ще вкара за пръв път въпроса за обсъждане в българския парламент.
„Република БГ“ е и единствената партия, която отвъд голите политически декларации постига реален резултат с конкретни ползи за българските избиратели.
„Република БГ“ ще остане вярна на принципите си и ще продължи битката си до пълното премахване на обременяващото българите държавно финансиране на партиите от статуквото. За нас даваните на партиите пари от националния бюджет са хвърлени на вятъра средства, наливане на вода в продънена каца.
Ние от „Република БГ“ ще продължим да настояваме за прозрачност при финансирането на партиите и ще се борим докрай за скъсване на връзката между политиката и бизнеса при нерегламентирани условия, вредящи на българските граждани и подкопаващи основите на демокрацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене