Самодейци от Симитли се веселиха от сърце за празника си

Самодейци от община Симитли празнуваха заедно „професионалния” си празник вчера. Над 120 самодейци, които развиват своята дейност в читалищата в Симитли, Крупник, Брежани, Полето, Черниче, Железница. Самодейци има и Долно Осеново, където няма читалище,и развиват различни таланти и хобита.

Читалищните работници от читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли поканиха общинарите на отрупана с вкусотии празнична маса. Хореографи към читалището, певци, музиканти и фолклористи се веселиха заедно цял следобед. Специално ги поздрави кметът Апостол Апостолов, който сподели празника им. Пожела им още дълги години вдъхновение за работа, благодари им за всеотдайността, за тяхното старание и затова че са добрата реклама за Симитли и общината със забележителното им представяне на фестивали и конкурси и през годините.

Секретарят на читалище „Св.Климент Охридски“ в Симитли – Димитринка Байракова поздрави самодейците, като им пожела да са здрави, да съхранят ентусиазма си и да го предават на младото поколение. Специални благодарности Байракова отправи към кмета Апостолов, който винаги се е отнасял с разбиране и уважение към всички самодейци. Благодари му и за финансовата и морална подкрепа към всички състави, за доброто сътрудничество. „Другите общини само могат да ни завидят за кмета, за цялостната подкрепа на общинското ръководство към нашата дейност“- трогна го Байракова.

Самодейците показаха, че могат много да се веселят и че духът им е несломим, те танцуваха и предяха едновременно, като показаха и своите разностранни таланти. Дълги хора и веселие съпътстваха празника, като всички си обещаха, че традицията за днешния ден никога няма да бъде прекъсната.

Първи март е традиционен празник на любителското художествено творчество. Денят на самодееца е празник, обединяващ хора с различни професии, възраст и пол, но всички водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство и фолклор. Това е празник за хората, които не жалят сили и време, за да работят за запазването на непреходните българските традиции и култура.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене