Пожарната в Благоевград с нова визия след година, кметът Камбитов и гл. комисар Николов дадоха старт на ремонта

Започва модернизирането на сградата на РСПБЗН-Благоевград. Само след година тя ще бъде с нова визия и със значително подобрени условия за служителите.

Това ще стане факт по проект на Община Благоевград – „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението – Благоевград”.

Проектът е първият одобрен и с подписан договор по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2014-2020, а сградата на благоевградската пожарна служба е първата в странта, която ще бъде обновена.

Символичното начало на строително-ремонтните дейности поставиха днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов и главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Официалната церемония уважиха областният управител Валери Сарандев, шефът на благоевградската полицейска дирекция Николай Хаджиев, заместник-кметовете Зорница Кралева и Иво Николов, директорът на РСПБЗН-Благоевград Георги Пармаков, общински служители и огнеборци.

„Много се радвам, че именно в Благоевград даваме старт на първия проект по тази оперативна програма в страната. Имаме изготвени проекти за още 44 милиона лева, дано и те да получат одобрение и финансиране. Очаквах днес тук да присъства и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, защото със следващия ни проект предстои да санираме и сградата на полицията“, заяви градоначалникът Атанас Камбитов.

Той изказа специална благодарност към служителите в общината. „Екипът ни показа за пореден път, че има административен капацитет и се справя много добре с работата по проектите“, подчерта той и пожела на строителната фирма да завърши обекта качествено и в срок.

„Там, където ръководителите са инициативни, а местната власт е отзивчива – нещата се случват. Благодаря на кмета и екипа му, благодарение на които стана възможно тази сграда да бъде обновена“, каза шефът на ГДПБЗН – Николай Николов.

Той припомни, че сградата на пожарната служба в Благоевград е строена през 1965 година и след 51 години това е първият й основен ремонт.

„Инвестицията е голяма, но само за две години тя ще върне разходите, вложени за строително-монтажните дейности. Бюджетът на МВР може на някои да се стори огромен, но бъдете сигурни, че това министерство е недофинансирано от нашата главна дирекция. Благодарни сме на звеното ни за европроекти, което започна работа преди 7 години и към момента е осигурило за дирекцията над 400 милиона лева“, посочи Николов.

Начинанието бе благословено от благоевградския свещеник Андон Шавулев от църквата „Въведение Богородично“, който отслужи водосвет и поръси със светена вода всички гости и строените в редица пожарникари, а менчето с вода лисна заместник-кметът Зорница Кралева.

Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на РСПБЗН- Благоевград и осигуряване на достъп до сградата на хора с увреждания. Той се реализира в резултат на подписано партньорско споразумение между Община Благоевград и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

Финансира се по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 Благоевград” по ОПРР 2014 – 2020 г.

Целта е да се постигне повишаване на енергийната ефективност и редуциране на енергопотреблението в сградата и да бъдат осигурени по-добри условия на работа на служителите на РСПБЗН – Благоевград.

След реализацията на проекта сградата ще постигне клас на енергийна ефективност „В“. Бюджетът на проекта е 586 500 лв., а срокът за изпълнение е 12 месеца.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене