Александър Балев, директор на „Социално подпомагане” – Благоевград: Оставката ми е най-лесното нещо

Човек е дееопособен до момента, в който съда не го определи за недееспособен

След няколкото смъртни случаи и няколко скандала благоевградчани поискаха оставката на директорът на дирекция „Социално подпомагане” – Благоевград Александър Балев. Към тази инициатива се присъедини и Топ Преса и предаването „Неудобните“. Но, за да бъдем обективни, каквито всъщност винаги сме били, отивам да се срещна с Александър Балев. Познаваме се от случая с Гюргена и синът ѝ Андон. Отивам, за да го питам чувства ли вина и дали ще подаде оставка?

 След починалите жени в старо Струмско, хората скочиха с думите: „Балев, оставка”

– Проблем няма, стига да мога да върна хората, аз веднага ще  си дам оставка! По принцип хората се палят от емоцията в момента, защото не са запознати със законовите изисквания, кой какво трябва да направи, и как трябва да го направи. Говорим за Илияна и Николина в Струмско. Това са майка и дъщеря, които са ползвали услуга дъщерята, защото тя беше с тежко увреждане. Майката се отказа да ползва услуга и съответно си я гледа, тя защото съдът я е определил, като неин настойник. Оттам на нататък, защото знам че са рискови в началото на зимният сезон съм изпратил човек, който пак да ги подкара да ползват услуга, и тя отказа.

А другите случаи ?

– Другият случай, е човека който почина в стационара в Хърсово. Лице с умствена изостаналост, което заедно с неговите близки постъпва за изследване, за лечение и за документи изготвени в Хърсово. Лицето почива и трябва, аз да нося отговорността… Носа я. Трети случай се появява в кв.„Струмско”. Една млада дееоспособна  жена на 42 години с психично заболяване, че е починала в апартамента. Съответно, аз пак трябва да нося отговорност. Да, добре носа отговорност, но не е така! Това е лице, дееспособно, което няма разлика между мен, теб и нея…Винаги, когато е идвала тук, тя е заявявала че ще води независим начин на живот. Ако е искала нещо от мен, го е правила. Говоря, като интеграционни добавки, като целева помощ за отопление. Пускала си е заявление.

 Чувстваш ли се виновен?

 –  Пак ти казвам, всеки един случай лично го познавам.  Хората прекалено много станаха лицемерни, ако някой умира на улицата, ние ще завъртим глава или ако видим някой по-различен на улицата, ще си плюем в пазвата, ще чукнем на дърво… А никой няма да се сети и да си каже:”Абе дай да звъннем на бърза помощ, на дирекция Социално подпомагане или да подам някакъв сигнал?” Защо се тръгва да се шуми, след като вече е станало даденото нещо. Никой не обвинявам, няма кой да се обвинява в тези трагедии. Но аз питам, защо цял блок хора, които по цял ден има влизащи и излизащи един месец никой не е сигнализирал, че тука в този апартамент нито свети, нито се отключва, нито се заключва. Нали сме общество? Не се чувствам добре, след тези внушения. И в личен и в професионален план, винаги се опитвам да изведа случая до край и да направя всичко възможно, дори понякога и невъзможното.

Точно това пише в миналият брой на Топ Преса с майката и синът ѝ. Точно това споменах, че социалните знаят , че са си свършили работата…и на следващият ден хората искат оставката на Балев, защото не си е свършил работата. Не става за това работно място.

– На Балев оставката е най- лесна, проблема обаче си остава. Защото, Балев като институция, като представител на държавата, за да изпълнява разпоредбите на закона за социалното подпомагане, правилника за приложението за закона за закрила на детето и правилника му за закона хората с увреждания и социалните услуги,  е едно. Казано е, разписано е какво да се прави. Но другото…Балев и да иска не може да сложи социален работник до всеки един, който страда от  някаква форма психично заболяване. Още повече, световната здравна организация, се е произнесла и то не от сега. 4% от населението на планетата  страда от някаква форма на психично заболяване.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене