Медсестрите в детските заведения и училищата в Благоевград с по-високи заплати

С по 100 лв. се вдигат заплатите на медицинските сестри в ясли, детски градини и училища в община Благоевград. Това се договориха представители на кметството и на синдикатите при обсъждане на новия Колективен трудов договор за бранша и новите пунктове в него.

Така Благоевград става третият град в страната след София и Варна, в който общината поема ангажимента да дофинансира заплатите на медицинските сестри, за да достигнат те размера от 700 лв., договорен на национално ниво. Това ще се случи със задна дата от 1 януари, тъй като кметът Ат. Камбитов е поел ангажимента от бюджета целево да се заделят 30 000 лв.

„Преговорите за първи път минаха много стегнато и конструктивно, зам. кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова и екипът й бяха изключително добре подготвени и само за час изчистихме спорните точки и стигнахме до общи решения“, не скри задоволството си Росица Борисова, председател на медицинската федерация към областната структура на КТ „Подкрепа“ и медсестра в Средното училище с изучаване на чужди езици.

Проекта за нов КДТ в системата синдикалистите внесли още през ноември в общината, преди старият да изтече на 1 януари. С неговото подписване Денят на народните будители – 1 ноември, и дните след избори ще са платен служебен отпуск за медицинския персонал в училищата. Бонусите, договорени с кметския екип, са само за членове на двата синдиката, информира Р. Борисова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене