Гърци пак оставиха без пари стотици тютюнджии в Неврокопско

Гръцката фирма „Михайлидис” за поредна година започна да разиграва тютюнджиите в Неврокопско. Парите си от дружеството „Лийв Табако Михайлидис” чакат стопани в десетки населени места, най-много са в общините Гърмен и Сатовча.

Производителите са готови да протестират, ако скоро не се реши проблемът. Кметове пък искат спешна среща със служебния министър на земеделието и храните доцент Христо Бозуков.

„Само в нашето село над 100 души имат да получават средства за повече от 150 тона тютюн. При 7,00 лева средна цена сумата е над 1 милион лева. Фирмата плати само на тези, чиято продукция бе взета до 24 ноември. След тази дата, който е предал реколтата си, пари не е видял”, коментира кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

Заради липсата на ясни правила и регламент в бранша тютюнджиите намаляват. Във Вълкосел през 2015 г. предали над 700 тютюн, а през 2016 г. – наполовина. „Сега много стопани се кълнат, че няма да стъпят в полето. Не може да се скъсват от работа на нивата, а да не получат парите си навреме. Това е гавра с тях”, твърди кметският управник. От фирмата обещали, че преди да подпишат договорите за новата реколта ще платят на всички. Но никой не вярва на обещанията им. Миналата година няколко пъти поемаха ангажимент пред земеделския министър да платят, но го направиха чак през септември и октомври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене