Кресна с ултиматум към Пътната агенция

До края на месец април да се извършат всички мерки за повишаване на безопасността на движението. Този ултиматум към Агенция „Пътна инфраструктура” отправиха от Инициативния комитет в община Кресна.

Хората настояват АПИ да спази обещанието си за инвестиране на 400 000 лева за решаването на проблема с опасния път. Те вече неколкократно блокират пътя за Гърция, който минива през града, а инцидентите са чести. Близо 1000 жители на община Кресна се събраха на 19 януари на протестен митинг в центъра на града срещу честите катастрофи на главен път Е-79. Тогава от АПИ се ангажираха да постаят целия участък под видеонаблюдение.

„В момента времето не позволява да се работи. Но си имаме праг на търпението. Ще следим и контролираме какво се прави, за да няма повече жертви на катастрофи на главен път Е-79 в района на града и в село Долна Градешница. Не си ли изпълнят обещанията, започваме масови протести и блокади на шосето за Гърция. Все още никой от АПИ не се е срещнал с нас. Дано и служебното правителство ни помогне в битката за повече безопасност на пътя, като накара Пътната агенция да си изпълни поетите ангажименти”, заяви общинският съветник Петър Петров, който е член на Инициативния комитет.

Те се разбунтуваха срещу бездействието на държавата, тъй като през лятото на 2015 г. събраха протестна подписка с 1760 подписа, която изпратиха в Министерски съвет, Народното събрание и президентството. Обещали им поставянето на видеокамери и „легнали полицаи“ на шосето, но нищо не се направило.

Два часа преди последния им протест от Агенция „Пътна инфраструктура” обещаха, че ще бъдат вложени почти 400 000 лв. за решаването на проблема. По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат отново маркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците, ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите. Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“ в град Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. „Македония“ ще се изгради нова, която ще е повдигната. Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка трябва да бъде изпълнена от община Кресна. За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левият завой от ул. „Македония“ към жп подлеза в Кресна. Ще се монтират стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение в Кресна, Долна Градешница и Струмяни, което е в правомощията на МВР./Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене