На 4 февруари избират Цар на виното в Дъбрава

На 4 февруари благоевградското село Дъбрава избира Цар на виното.

За пета поредна година в населеното място ще се проведе весел празник на виното, на който ще бъде коронясан най-добрият винопроизводител от общината.

Очаква се градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов и свети Трифон да зарежат лозовите масиви в селото. Рано сутринта ще започне дегустацията на вината, направени от местни производители.

Точно по обяд ще е обявяването на победителя, който ще бъде коронясан за „Цар на виното” от самия светец и ще поведе шествието за ритуала по зарязване на лозята. В лозовите масиви свещеник ще отслужи водосвет за здраве и плодородие на лозарите и винарите. Самото зарязване ще се извърши по стар български обичай.

Народното веселие и стартът на музикалната програма е предвидено за 13,30 часа пред кметството в село Дъбрава. Там ще бъдат наградени и останалите участници в конкурса. Грамоти ще получат стопаните на всички наградени вина в различните категории – „Най-хубаво бяло вино“, „Най-деликатно вино“, „Най-тежко вино“, „Най-дълга глътка“, „Най-изтънчено вино“ и „Вино с характер.

А за отличените производители домакините са подготвили много награди и изненади.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене