Изследване показва: Американският университет в Благоевград – най-престижният в България!

 Мила ЧЕРНЕВА

В различните държави по света на частното и на дър­жавното висше образование се гледа по различен начин. Основна­та разлика между тях идва от начина на финансиране – държавните полу­чават средства от бюджета, а частни­те – основно от так­сите на студентите, заради което са и по-скъпи в по-голя­мата си част. Пове­чето университети във Великобрита­ния например са държавни, включително и най-престижните висши учебни заведения като „Оксфорд“ и „Кеймбридж“. В България сред частните уни­верситети има безспорни първенци в много категории на рейтинга на висшите учи­лища – като Американския университет в Благоевград. От друга страна, държавни­те в лицето на Софийския университет например все още са конкуренция в много направления, особено в сфе­рата на науката или компю­търните специалности.

КЪДЕ Е ЧАСТНОТО ОБРАЗОВА­НИЕ

В България има 13 частни висши учебни заведения, разпръснати из страната. Някои от тях имат по-дълга история и традиции – Нов български университет (НБУ) и Американският уни­верситет в България (AUBG) са основани преди 25 годи­ни. В НБУ се преподават ши­рок спектър специалности – езикови науки, изкуства, информационни технологии, логопедия, телекомуника­ции и други.

Американският универси­тет предлага и програмата Liberal arts – образователен подход от САЩ, в който се изучават различни дисци­плини и с течение на вре­мето студентът избира кон­кретна специалност. Това помага на студентите да не допуснат грешка в началото на следването, а да добият общи, но полезни знания, които да им дават шанс да направят информиран из­бор. Общият брой на специ­алностите, които се предла­гат, е 11, сред които бизнес администрация, матема­тика, политически науки и информационни системи. Подспециалностите са мал­ко повече и надграждат над тези теми – има варианти например за филмово изку­ство, антропология, пред­приемачество и науки за Югоизточна Европа.

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ също предлага голя­ма палитра от специалности – от психология до архитек­тура, а Бургаският свобо­ден университет набляга на икономически и хуманитар­ни науки, с изключение на седемте технически специ­алности, сред които кому­никации и електронизация за възобновяеми енергийни източници и софтуерно ин­женерство. Право може да се учи и в три от четирите изброени досега частни уни­верситета, с изклю­чение на Американ­ския университет.

Някои от частни­те колежи и висши училища изглеждат по-тясно специали­зирани, но в дейст­вителност предла­гат широк спектър от специалности. Във Висшето учи­лище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив например може да се учат традиционните фи­нанси или счетоводство, но и управление на агро­бизнеса или пък арт мениджмънт. Учили­щето е и едно от мес­тата, където се пред­лага магистратура по здравен менидж­мънт. Театралният колеж „Любен Гройс“, създаден в началото на 90-те години, пък е единственото висше учебно заведение сред частните, спе­циализирано само за изкуство (в НБУ също се предлага бака­лавър по актьорско майсторство).

Висшето училище по за­страховане и финанси съз­дава специалност в съ­трудничество с рекламната агенция Saatchi&Saatchi – бакалавър по реклама, иновативен маркетинг и бранд менидж­мънт. Като цяло повечето частни висши учебни заведе­ния предлагат специалности, свързани с ме­ниджмънт, ад­министрация, финанси и биз­нес. Науките като физика, химия или био­логия не се сре­щат в частните университети.

И В КАКВО МУ Е СИЛАТА

В някои отно­шения частните университети успяват да по­бедят държав­ните. Ако съдим по индикатора реализация на завършилите студенти, ще ви­дим, че в някои направления образованието в частен уни­верситет би било добра ин­вестиция. В направление ад­министрация и управление Американският университет в България води класацията по реализация, като студен­тите му са с втория най-ви­сок облагаем доход в стра­ната (първи са завършилите информатика в Софийския университет).

Имайки предвид отново реализацията на завърши­лите, бъдещите студенти по обществени комуникации и информационни науки също е най-добре да избе­рат AUBG или Нов български университет, които заемат първите две места в класа­цията и изпреварват Софий­ския и УНСС. В това направ­ление влизат специалности като медия и комуникации, връзки с обществеността и журналистика.

Американският универ­ситет е първенец по реа­лизация на студентите и в политически науки, а НБУ – в социални дейности. Реа­лизацията на студентите в направление изобразително изкуство от НБУ изненадва­що е и по-добра от тази на студентите от Националната художествена академия.

Що се отнася до напо­следък много популярната информатика, най-добрият избор след Софийския уни­верситет са AUBG и НБУ. Ос­таналите технически специ­алности обаче не са силата на частните висши учебни заведения. По реализация студентите по комуника­ционна и компютърна тех­ника от НБУ все пак са на второ място, след тези от Техническия университет в София.

Филологиите в Нов бъл­гарски университет (където се предлагат специалности като арабистика, романисти­ка, италианистика и други) също са успешни и попадат на второ място в стандарти­зираните класации в рейтин­га, веднага след Софийския университет.

Правото в частните уни­верситети според стандар­тизираните класации обаче не е толкова успешно – НБУ е на пето място, Варненски­ят свободен университет – на шесто, а Бургаският свобо­ден – на седмо.

КОИ СПЕЦИАЛНОСТИ СЕ УЧАТ ПРЕДИМНО В ЧАСТНИ УНИВЕР­СИТЕТИ

По-голям дял от студенти­те по теория на изкуството са в частни университети – 66%, като трябва да се вземе предвид, че тази специал­ност е и с най-малко студен­ти в България – 75. Именно Нов български университет попада на първо място в стандартизираната класа­ция в това направление. Студентите, изглежда, са до­волни от пре­подаването. Александра Мицева, коя­то в момента подготвя ди­пломната си работа, смята, че е направи­ла правилния избор, тъй като препо­давателите й са взискател­ни, но отде­лят внимание и усилия, за да могат сту­дентите да вникнат в дъл­бочина в мате­риала.

61% от сту­дентите в спе­циалностите театрално и филмово из­куство и 46% от тези в ад­министрация и управление също учат в частни уни­верситети. За последното направление вероятно обяс­нението е,че повечето част­ни висши учебни заведения са насочени именно в тези специалности. Същевремен­но само 38% от студентите в направление национална сигурност и 32% от тези по психология са избрали част­ното висше образование.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене