Владимир Москов: Добрите условия и добрият инвестиционен климат, който предоставя общината, привличат както български, така и чуждестранни инвеститори

 – Г-н Москов, станахте част от Бюрото на Комитета на ре­гионите. В какво точно се из­разява Вашата работа, свър­зана с Комитета?

Европейският комитет на регионите е общо събрание на общините от Европейския съюз. 350 човека са делегати, а само 12 са делегатите, кои­то са представители на общи­ните от българска страна. В Европейския комитет на ре­гионите се подготвят и се при­емат политически становища по закони и нормативи, каса­ещи общините и законите в Европейския съюз. Важното е, че по всички въпроси, каса­ещи общините Европейският парламент и Европейската комисия се допитват до Ко­митета на регионите и изис­кват съответните становища. Аз участвам в работата на 2 комисии – икономическата и комисията по образование, социални дейности, култура, наука и научни изследвания. 4 пъти в годината се провеж­дат и пленарни заседания, в които се изразяват и позиции и становища по определени проекти, касаещи общините и регионите.

По какви проекти работи Община Гоце Делчев в мо­мента?

В момента главното е из­пълнението на Националната програма за саниране. Ние имаме направени 8 блока. Приключили сме процеду­рите за 18 блока и остават още 3, които отговарят на из­искванията на Национална­та програма. Това е едно от основните неща. Отделно от това започнахме със собст­вени средства изграждане­то на детска градина в село Лъжница. Да се надяваме до края на следващата година да бъде готова. Изграждаме канализационен колектор в село Мусомища. Също така изграждаме физкултурен салон в училището в село Брезница. По проект „Кра­сива България“ изгражда­ме асансьор, който осигу­рява достъпна среда до сградата на Общинската администрация. Готови сме с процедурите по „Региони в рас­теж“. Очакваме откриването на процедурата за определяне на изпълните­ли, за да можем през пролетта на следващата година да стар­тираме с реално изпълнение. Оч­акваме резулта­тите от програма­та за развитие на селските райони, където ние участ­ваме с 2 мащаб­ни проекта за пъ­тища и улица.

А какви про­екти предстоят на общината?

Ние имаме няколко подготвени наши проекти. Очакваме решение от Национал­ния дове­ри­телен еко-фонд за 3 обекта – 2 училища и 1 детска гра­дина – училищата в Буково и Мусомища за саниране и детска градина „Слънце“ в Гоце Делчев. Подготвили сме, имаме готовност и очак­ваме решение по финансира­не на асфалтиране на улици в големите ни села „Мусо­мища“ и „Брезница“, както и за основна рехабилитация на пътя Баничан-Брезница и околовръстния път, който ще облекчи голямото натоварва­не в града, особено в пазарни дни. Очакваме стартирането на програма „Региони в рас­теж“, в която са включени за следващата година благоу­строяване на западния квар­тал в града ни, изграждане на социални жилища в бившата казарма, саниране на 2 дет­ски градини в стария квартал „Комсава“ и в квартал „Сред­на“, а също така и енергий­но-ефективни мерки в едно от големите училища в града – Второ основно училище в Гоце Делчев.

Община Гоце Делчев е много привлекателна и за чуждестранни инвеститори. На какво искат да заложат те? В какво искат да инвес­тират?

Общината е приоритетна и за български инвестито­ри. Ние се радваме, когато в общината дойде български инвеститор. Разбира се, раз­читаме и на външни инвес­тиции, базирайки се на това, което до тук е инвестирано, но основно инвеститорите разчитат на добрите усло­вия и на добрия инвестицио­нен климат, който предос­тавя общината. Разбира се, най-важно на този етап е, че разчитат на достатъчно и стабилна квалифицира­на работна ръка, за­щото сега се казва, че няма достатъчно работна ръка, но всичко е свързано с възнаграждението, което се предлага. На този етап има ин­терес към инвестира­не в преработващата промишленост и земе­делието, както и има ин­терес в производството на медицински изделия и комплекти. В момента се ог­лежда ситуацията и възмож­ностите за разговори, за да търсим алтернатива за възможности за ре­ализация на различни специалисти. Търсим и други инвеститори, които да разширят пазара на труда и да дадат възможност за избор на работната сила.

Какво се случва със село Попови ливади, което е и най-новото село в страната?

Това е така. Попови лива­ди е едно от емблематичните села и курортна местност в нашата община и в района. Засега имаме подготвени проекти, които очакват реа­лизация. На този етап голям интерес има от страна на частни инвеститори за из­граждане на вили за отдих. Емблематичното за Попови ливади е чистият въздух и великолепната природа. Не­случайно през 1967 с реше­ние на Министерски съвет Попови ливади е определе­но за климатичен курорт. Смятам, че с определянето му като населено място, се дават допълнителни въз­можности за частни и за об­ществени инвестиции. Ние в момента кандидатстваме по Програмата за трансгранич­но сътрудничество за въз­становяване на учениче­ския лагер, който е едно от специалните места в Попови ливади, как­то и за изграждане на маршрути за пла­нинско колоездене. Разбира се, имаме идейно виждане за изграждане на ми­ни-писта за семеен ски туризъм, за да могат по-малките деца да се обучават, но това е мал­ко по-далечна перспектива, тъй като процедурите, кои­то трябва да се проведат са много сложни. Подготвяме нещата и за осигуряване на вода в курорта, тъй като в летните месеци има недос­тиг. Подготвяме нещата и за цялостно изграждане на во­допроводна мрежа, тъй като тя е много стара, но това са етапни неща, които се надя­вам да има възможност да бъдат реализирани.

Каква е събираемостта на данъците в общината и какви мерки взимате срещу хората, които не са редовни платци?

Имаме изградено много стабилно звено „Местни да­нъци и такси“ с хора, които са отговорни и си вършат работа. Засега събираемост­та е много добра. За съжа­ление събраните данъци не достигат, за да се покрият разходите, които прави об­щината и нуждите на об­щината. Това налага да се предприемат корекции. Сега са много ниски местните да­нъци и такси. Не са променя­ни от 10 години. Що се касае до нередовните платци, раз­бира се, разговаряме с тях и им предлагаме разсрочено плащане, но там където има недобросъвестно отноше­ние, даваме публичност на имената през заседание на Общински съвет, на страни­ците на общината, а също и във вестниците. За най-не­добросъвестните предпри­емаме и административни мерки, като това също пома­га, за да могат да се съберат дължимите данъци от лица и фирми.

Г-н Москов, Вие управля­вате Община Гоце Делчев от 1995 година. Това е Вашият шести пореден мандат. Как­во научихте през всичките тези години и до какви изво­ди достигнахте?

Основният извод е, че трябва да бъде в услуга на хората. Трябва да има една добра работа и стиковка с централната власт. Трябва да има партньорство с Об­щинския съвет, когато тряб­ва да се решават проблемите на хората. Аз смятам, че това са основните неща и най-ва­жното е човек да не забравя откъде е тръгнал и да бъде близо до хората, които са го избрали. В голямата си част от работата, трябва да търси решение на проблемите, а не да казва „Не“, така че живи и здрави, когато човек чувства че има и подкрепа, търси вся­какви начини, за да могат да бъдат решавани проблемите на хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене