Благоевградчанин заплашен със солена глоба за незаконен кладенец в мазето на къщата си

Сигнал за изкопан кладенец в мазе на жилищна сграда в Благоевград проверява Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

„Сигналът е за изградено водовземно съоръжение за добив на води в мазе на жилищна сграда. Извършена е проверка съвместно със служители на МВР, в хода на която е отказан достъп до обекта на сигнала. В момента изчакваме прокурорско разпореждане за извършване на проверка с цел изясняване на обстоятелствата посочени в сигнала“, съобщи по време на пресконференция днес Вангелия Иванова, директор на   Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

 

Ако в случая бъде установено наличието на такова съоръжение, то е незаконно изградено и като такова по Закона за водите минималната санкция е 2000 лв.

„Ясно е, че такива санкции после се атакуват, те подлежат на обжалване, като друг е въпросът как ще се развият нещата в съдебна зала. Сигурното е, че гражданинът ще бъде санкциониран“, добави още Иванова.

 

Според сигнала, получен в Басейнова дирекция, с водата от този кладенец се напояват насаждения, отглеждани в двора на кооперацията, която се намира на пъпа на Благоевград.   

„Закона за водите дава регламентиран ред и начин за изграждане и регистриране на водовземни съоръжения за собствени нужди, до 10 кубични метра на ден водоползване без заплащане. Не виждам логиката да се изграждат незаконни водовземни съоръжения, които разбира се подлежат на санкциониране“, допълни директорът на БД „Западнобеломорски район“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене