Горските в Югозапада бесни! Шефовете забранили банкетите заради Хитрино! Можело да празнуват без да бият на очи

Заповед на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, разпратена до директорите на всичките държавни горски стопанства на територията на областта, изправи на нокти работещите в сферата на горите и прегря редакционните ни телефони с гневни коментари. Въпросната заповед е от 13.12.2016 г. и гласи: „Във връзка с трагичния инцидент в с. Хитрино и знак на съпричастност към болката на близките на жертвите и пострадалите ви препоръчвам да отмените планираните коледни мероприятия. Разчитам на вашата морална преценка и коректност“.

Тази заповед ни бе изчетена от служители на 3 ДГС-та в областта. Според коментарите и на тримата обадили се, в тяхната система „препоръчвам“ означава „заповядвам“, а текстът визира не само годишния предколеден банкет на всяко от стопанствата, но и личното поведение на горските на обществени места до края на годината.

В част от стопанствата вече циркулирала и негласна заповед, ако много настояват, горските да се съберат на скромен купон между Коледа и Нова година, но без да се набиват на очи, тоест да празнуват почти криминално.

„Приемаме го като забрана да честваме най-светлия християнски празник, защо мюсюлманите не отмениха Байрама си, когато миналата година край Созопол бе удавено едно християнско село”, даде пример един от възмутените горски.

„Заповедта идва от Министерството на земеделието и храните и касае всичките 6 държавни предприятия в страната”, коментира инж. Дамянов. „Тя беше издадена непосредствено след инцидента, а в тези дни имаше насрочени банкети в Банско и още няколко горски стопанства. Вече минаха 10 дни от опожаряването на Хитрино и ако искат, всичките могат да си направят банкетите преди Коледа. Ако ми се бяха обадили на мен, щях да им обясня същото, явно в нашите среди трябва да сме по-точни при заповедите и да обявяваме и крайния срок на траурния период”, коментира Дамянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене