Деца сядат на коледен стан в кюстендилския музей, овладяват техниката на тъкачеството

Декемврийската работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил е с нова тема, посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа.

Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и региона и могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека. То поставя основите на текстилното производство, създавайки поминък на милиони хора за хилядолетия напред.

Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките. Това е и един от поводите през месец декември музейната работилница да запознае децата с техниката на древния занаят.

Другият е новопридобитите пособия в специализирания детски кът – вертикален стан с два панела и малки хоризонтални станове, закупени с финансовата подкрепа на Министерство на културата по проект за усъвършенстване и обогатяване на образователната програма на Кюстендилския музей.

„Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни на 15, 16 и 17 декември от 14.00 до 18.00 часа, за да изтъчем своите коледни тъкани“, приканват малчуганите от Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене