Курбан за Илинден в село Влахи, родното място на Яне Сандански

Малкото село Влахи, намиращо се в подножието на Пирин планина и наброяващо едва 10-на жители днес „оживя“ за празника на местната – 172-годишна черква. Десетки жители на общините Кресна, Симитли, Струмяни и цялата страна се стекоха за курбана на Илинден, приготвен край черквата, носеща името на Пророк Илия, в която е кръстен Яне Сандански, роден тук.

Четири казана тас-кебап приготви за празника майсторът на курбана Костадин Танчев. Двама свещеника отслужиха литургията за Илинден в храма. Той е построен през 1844 година, паметник на културата е и е опожаряван два пъти – по време на Кресненско-разложкото въстание/1878-1879 г./, както и през размирната 1912 г. И двата пъти от турците, построена е наново от местното население в сегашния си вид през 1913-1914 г.

В черквата е кръстен роденият тук пирински воевода Яне Сандански, наричан „Старика”, тук в селото, четниците му са държали отвлечените за откуп две жени-мисионерката Елена Стоун и гувернантката й госпожица Цилка. „Най-старата черква във Влахи е „Рождество на Пресвета Богородица”, построена през 1750 година. Тя постепенно западала, била по-малка от „Св. пророк Илия”, построена почти 100 години по-късно. В нея се е намирало бившето килийното училище, прераснало в светско.

На големия явор, който е над 500 години, а на негов клон по време на Кресненско-разложкото въстание е обесен попа на село Берово, днешния град в Македония”, разказа местния историк Борис Сандански. Според него в храма, честващ днес празника си, е кръстен Яне Сандански/1872-1915 г./, автор на паметните думи: „Да живееш значи да се бориш – робът за свобода, свободният за съвършенство”, и чийто паметник са намира до самата черква.
Преди век Влахи имало 1860 жители, освен Яне Сандански тук е родена и Веса Харизанова, майката на писателя Димитър Димов. Днес във Влахи живеят едва десетина жители. Тук се намира фермата „Семпревива”, в която братята Сидер и Атила Седефчеви развъждат и отглеждат изчезващи породи коне, овце, кози и др. стари български породи домашни животни. В малкото село, до което води ужасен черен път, има и няколко вили и образователни центрове и природни училища.

Тъй като празника на единствения светия, взет приживе на небето, бе честван с три дни закъснение, село Влахи стана център и на традиционните Дни на Пирин, организирани от НП „Пирин”. Представители на Национален парк „Пирин“ бяха приготвили много забавни игри и развлечения за децата от Кресна, Струмяни и Симитли. Те участваха в образователни игри за природата в двора на възстановената черква „Св. Богородица“, посетиха образователния център за едри хищници на Сдружение за дивата природа „Балкани” и представяне на характерните за района храни, напитки, носии, песни в центъра на селото.
В 12:30 часа започна официалната програма с приветствия от кмета на община Кресна Николай Георгиев и директора на НП „Пирин“. Ще бъдат поднесени венци на паметника на Яне Сандански. Във фолклорния концерт ще участват МФГ „Синаница“ – Кресна, ЖНХ „Синаница“ – Кресна, Група за автентичен фолклор – Кресна, ЖХ „Чинарите“ – с. Горна Брезница и самодеен състав от община Симитли и други. За концертната програма бе приготвена сцена, украсена с традиционните тъкани черги и домашни пособия отпреди век. /БГНЕС

Курбан за Илинден в село Влахи, родното място на Яне Сандански снимка 1Курбан за Илинден в село Влахи, родното място на Яне Сандански снимка 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене