Митрополит Серафим връчва отличия, 4-ма духовници с нови титли, заплатите остават същит

Протойерей Спас Веселински от Благоевград, който е председател на храма „Рождество Богородично“ в град Симитли, бе въздигнат за иконом на храма и получи отличието, което се дава за усърдие в службата, лично от Неврокопски митрополит Серафим. 48-годишният  свещеноиконом е възпитаник на Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“, ръкоположен е за дякон през 2001 г. в с. Черниче, а за свещеник – в Хаджидимовския манастир. От 1994 г. досега той изпълнява длъжността финансов ревизор към Неврокопска света митрополия.

Ден по-късно митрополитът извърши още две ръкоположения – свещеници станаха дякон Антон Ангелов, който е роден в симитлийското с. Полето и занапред ще служи в Санданска духовна околия, и Георги Кацаров от разложкото с. Баня, който няколко години бе служител в канцеларията на архиерейското наместничество в Разлог, в Православния информационен център в Благоевград, преподаваше предмет „Религия” в град Сандански и участваше като преподавател и възпитател по време на детските летни лагери в Хаджидимовския манастир.

С титлата иконом вече е и архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев, който е роден през 1975 г. в Сандански и от 2 г. е начело на санданската околия.

Въпреки повишенията заплатите на свещениците ще останат непроменени – в момента всички получават минималната за страната заплата от 380 лв. плюс част от парите, които се плащат за участието им в тъжни и весели ритуали.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене