10 училищни директори в Пиринско получиха предизвестия за пенсиониране

Шефката на Математическата Татяна Ядкова единствена излезе от РИО с усмивка: Ще се посветя на 4-те внучета

 

 

9 директори на училища в Пиринско получиха вчера едномесечни предизвестия за пенсиониране, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. В списъка са директорът на Благоевградската професионална гимназия Асен Давидков, на СОУИЧЕ Катерина Марчева, на ПМГ Татяна Ядкова, на I ОУ – Гоце Делчев Катерина Янева, на гимназия „П. Яворов“ – Петрич Анка Янчева, на СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли Цветанка Симеонова, както и на училищата в с. Кавракирово, община Петрич, в с. Блатска, община Хаджидимово, и с. Конарско, община Якоруда. Директорът на СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Сатовча Милков Сиркьов също е получил предизвестие, което изтича на 3 юни.

Малко преди 14 часа вчера школските шефове започнаха да пристигат в Регионалния инспекторат по образование в Благоевград, като някои коментираха помежду си, че не знаят за какво ги викат. Директорите се подредиха пред кабинета на РИО шефа Ивайло Златанов и след кратък разговор с него започнаха да влизат един по един при главния специалист на отдел „Човешки ресурси“ Здравка Тодорова.

Първа с предизвестие в ръка от сградата на Инспектората излезе Катерина Марчева, която изглеждаше видимо разстроена.

Единствена с усмивка и във весело настроение бе директорката на Математическата гимназия Т. Ядкова.

„Не виждам нищо драматично, в крайна сметка незаменими хора няма. Дори напротив, аз лично благодарих на началника, че ме остави да работя и след като бях навършила годините за пенсия“, коментира дългогодишната директорка на ПМГ „Акад. С.П. Корольов“.

Тя чистосърдечно призна, че след пенсионирането си ще отдели повече време на 4-те си внучета, тъй като заради служебни ангажименти досега не е имала тази възможност. На въпроса дали ще започне и масово пенсиониране на учителите Татяна Ядкова сподели, че самата тя ще получи обезщетение в размер на 20 000 лв., като тези пари ще й бъдат платени от бюджета на училището и след това възстановени от МОН.

„Има училища, в които за пенсиониране са 8-10 учители. Не знам как ще се справят финансово, ако ги пенсионират накуп и трябва да им платят по 8 заплати на всеки, при положение, че парите от МОН се превеждат със закъснение. Ето например на нас едва сега ни възстановиха средствата за учителка, която пенсионирахме през октомври“, разясни Ядкова, която излиза в пенсия след 17-годишно управление на Математическата гимназия в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене