Бизнесът алармира: Липсват кадри в Благоевград, младежите не искат да работят за заплата под 1000 лв.!

Недостигът на кадри със средна квалификация за около 170 професии се задълбочава, поради което близо 65% от родния бизнес едва успява да си намери нужните служители, пише „Сега“. За това алармираха работодатели след среща с просветния министър Меглена Кунева, на която представиха предложенията си за развитие на професионалното образование у нас.

Данните са от становище на БСК за проблемите и перспективите пред професионалното обучение. Според него професиите, за които все по-трудно се намират хора, са оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицитът е най-осезателен в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, хотелиерството и др.

Регионите пък, които страдат най-много от липса на кадри със средно професионално образование, са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Благоевград.

Задълбочава се тенденцията на „застаряване“ и феминизиране на преподавателския състав в професионалното образование – за 15 г. броят на младите учители до 34 г. е намалял от 23% на около 8%, а в следващите 7-10 г. ще се пенсионират над 50% от учителите в професионалните гимназии, констатират от БСК. Оттам посочват, че базовата теоретична и практическа подготовка на преподавателите е остаряла и неактуализирана, липсват познания за нови техники и технологии. Няма и регламент за задължителна периодична квалификация на учителите, особено на тези по специални предмети.

Това заявиха проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН и Иво Царев, председател на УС на Стопанската камара – Смолян, на дискусия за младите предприемачи, организирана от Българската стопанска камара (БСК).

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лева, а за работодателите вече се налага да въвеждат бонуси „редовно явяване на работа“, за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден, пише investor.bg.

Ситуацията е бъдеще без бъдеще, обобщи председателят на Националната асоциация на младите предприемачи Ивета Стефанова.

Тя посочи, че в България от средното образование излизат неграмотни деца без мотивация да учат, да се развиват, защото някой ги издържа и отказват да работят за заплати от по 500 – 600 лева. По думите й това е сериозен проблем, защото, когато някой реши да се занимава с предприемаческа дейност, кадри няма.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене